- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Moje ostatnie odkrycie
Zaczyn zakwasowy:
190g zakwasu zytniego razowego 150%
220g maki zytniej sredniej (sitkowej)
160g wody
Skladniki wymieszalam dokladnie i zostawilam na 4 godziny w 32C.
Ciasto wlasciwe:
570g zaczynu
300g wody
400g bialej pszennej maki chlebowej
95g maki pszennej razowej
12g soli
0.5 - 4g swiezych drozdzy (opcjonalnie)
Zagniotlam luzne i lepkie ciasto (polecam metoda Bertineta). Gdy gluten byl juz dobrze rozwiniety ciasto wlozylam do naoliwionej miski i zostawilam do wyrosniacia na 1 1/2 godziny w 25C. Podzielilam ciasto na dwie czesci, a nastepnie kazdy kawalek rozlozylam na naoliwionym blacie w cienki prostokat i naoliwionymi (lub mokrymi) rekoma zwinelam w rulon. Wlozylam do przygotowanych blaszek i zostawilam do wyrosniacia na 60 - 90 minut. W tym czasie rozgrzalm piec do 260C (max moc pieca). Wyrosniete bochenki spryskalam woda i wsunalem do pieca Pieklam 20 min w 260C, 20 minut w 240 i ok 20 minut w 220C. Cieple jeszcze bochenki posmarowalam "cienkim" krochmalem.


Zaczyn zakwasowy:
190g zakwasu zytniego razowego 150%
220g maki zytniej sredniej (sitkowej)
160g wody
Skladniki wymieszalam dokladnie i zostawilam na 4 godziny w 32C.
Ciasto wlasciwe:
570g zaczynu
300g wody
400g bialej pszennej maki chlebowej
95g maki pszennej razowej
12g soli
0.5 - 4g swiezych drozdzy (opcjonalnie)
Zagniotlam luzne i lepkie ciasto (polecam metoda Bertineta). Gdy gluten byl juz dobrze rozwiniety ciasto wlozylam do naoliwionej miski i zostawilam do wyrosniacia na 1 1/2 godziny w 25C. Podzielilam ciasto na dwie czesci, a nastepnie kazdy kawalek rozlozylam na naoliwionym blacie w cienki prostokat i naoliwionymi (lub mokrymi) rekoma zwinelam w rulon. Wlozylam do przygotowanych blaszek i zostawilam do wyrosniacia na 60 - 90 minut. W tym czasie rozgrzalm piec do 260C (max moc pieca). Wyrosniete bochenki spryskalam woda i wsunalem do pieca Pieklam 20 min w 260C, 20 minut w 240 i ok 20 minut w 220C. Cieple jeszcze bochenki posmarowalam "cienkim" krochmalem.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: