Ukrainski

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Bardzo piekny, Mirabbelko. Wiedze, ze przepis daje sie elegancko modyfikowac, znaczy sie przyzwoita receptura
icon_wink.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Mozna, mozna, Margot piekla bez i sobie chwalila. Receptura, ktora podalam ponoc oryginalna jest, z jakies starej ruskiej piekarskiej ksiazki (Mariana ma cale mnostwo takich przepisow na swoim blogu i wszystkie wydaja sie byc przyzwoite).

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Zajrzalam sobie wlasnie na wspomniany prze Ciebie blog Mariany. Zaluje, ze rosyjski mi sie gdzies ulotnil. Moze jest ktos biegly w tym jezyku i potlumaczy nam tu pare przepisow, bo wszystkie wygladaja wspaniale?
icon_biggrin.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Syso, tylko powiedz, ktory Cie interesuje...

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Tatter, bezczelnie wyszukalam pare przepisow, ale szczerze to wszystkie wypieki sa bardzo smakowite
icon_biggrin.gif
Jak Ci sie uda ktorykolwiek przetlumaczyc, to wszyscy tu bedziemy wdzieczni. Jako pierwszy dalam Ruski bo wyglada slicznie i jest chyba na zakwasie
icon_biggrin.gif
Dziekuje i pieknie sie klaniam (tu ikonka klaniania)
http://mariana-aga.livejournal.com/107645.html
http://mariana-aga.livejournal.com/117597.html
http://mariana-aga.livejournal.com/117843.html
http://mariana-aga.livejournal.com/109594.html
http://mariana-aga.livejournal.com/112555.html
http://mariana-aga.livejournal.com/111781.html

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,188
2,742
113
Syso, ten pierwszy to nie Ruski tylko Ryżski(?) - od Rygi - nie wiem jak dobrze napisać przymiotnik od Ryga?
icon_mrgreen.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Chleb z Rygi?
icon_wink.gif
Hazo ma racje - to nie ruski tylko ryski (to chyba poprawna forma, pamietam taka restauracje gdzies nad morzem naszym Baltyckim, nazywala sie Ryska i wiele dan w ich menu rodem bylo z Lotwy, poza tym do glowy przychodzi mi tez traktat ryski w latach 20 zeszlego stulecia miedzy polska rosja i ukraina).

Wpisze dzis wieczorkiem, a gdy juz upieczemy przetlumacze nastepny, OK?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
No wlasnie pisalam, ze z rosyjskim to juz u mnie kiepsko
icon_redface.gif
Jasne tatter, nie musisz sie spieszyc, cokolwiek przetlumaczysz bede sie cieszyc i wszyscy tu na pewno chetnie upieka.
icon_biggrin.gif

Ja to bym najchetniej piekla co chwile cos innego, ale mam takiego meza jak Karina, jego gust oscyluje wokol chleba Polskiego (tatterowego) a lekka zytnia chleba to jest dla niego ideal chleba. Tez nie powie, jak mu nie smakuje, ale zawsze mowi, po co pieczesz inne, jak te juz sa najlepsze
icon_wink.gif
Taki chlop
icon_frown.gif
A ja pamietam jak kiedys czytalam gdzies na jakims durnym forum kobitka sie uzalala na meza, ze dziwak bo mu sie chinszczyzny itp na stare lata zachciewa, a co zwykle kotlety juz niedobre?
icon_wink.gif

Jeska

Member
Gru 2, 2009
339
0
0
syso @ 22 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=935723Ja to bym najchetniej piekla co chwile cos innego, ale mam takiego meza jak Karina, jego gust oscyluje wokol chleba Polskiego (tatterowego) a lekka zytnia chleba to jest dla niego ideal chleba. Tez nie powie, jak mu nie smakuje, ale zawsze mowi, po co pieczesz inne, jak te juz sa najlepsze
icon_wink.gif
O, to ja mam tez takiego meza. Polski i francuski codzienny i basta. Ja lubie poprobowac roznych przepisow, tym bardziej ze pieke chleb dopiero od miesiaca i dokladnie to samo slysze - po co eksperymentujesz, jak te takie dobre. Dyzurnie wiec francuski albo polski sa na stanie zawsze, a z innymi sobie eksperymentuje w zakresie chlebow dodatkowych. Za nowe przepisy zawsze jestem wdzieczna.

betsetse

Member
Cze 8, 2009
130
0
16
pamiętam jak jeździłam jako mała dziewczynka na Litwę lub do Rosji w sklepach( takich jak nasze spolemy) mieli taki bardzo ciemny chleb,wygladal jak z tego pierwszego linka od syso tylko byl ciemniejszy,ciemny w środku i na zewnątrz i miał takie dziurki jakby przed włożeniem do piekarnika ktoś powbijał w niego gwoździe, bardzo lubiłam ten chleb. Nie wiem o co z nim chodziło ale moja mamę zawsze po tym chlebie dziąsła bolały ale tylko ją. Kurcze chętnie bym takiego chleba zjadła.

Zastanawiam się czy któraś z was kojarzy taki chleb o którym pisze, a możne ma przepis

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
przepis przetlumaczylam, produkuje zytni slod, jak tylko upieke wpisze przepis
icon_biggrin.gif

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Upiekłam i ja. Z 2/3 porcji w formie 25x11 cm.

Na samym zakwasie, bez drożdży rósł bardzo szybko (ok. 1 godziny w temp. 25 stopni).

Ciasto było bardzo luźne, nie dosypywałam jednak mąki. Nie udało mi się go rozpłaszczyć, a raczej zrolować, bo stale się rozpłaszczał.
icon_lol.gif

Włożyłam więc wyrośnięte i ponownie zagniecione ciasto do formy, wyrównałam i upiekłam.

Jest miękki, pachnący, bardzo smaczny. Ma nieco inną strukturę, ale smaku mu tonie ujmuje.
anbetung.gif

ukrainski.jpg

Załączniki

• ukrainski.jpg
    ukrainski.jpg
    428.2 KB · Wyświetleń: 0

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
tatter @ 28 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=937760przepis przetlumaczylam, produkuje zytni slod, jak tylko upieke wpisze przepis
icon_biggrin.gif
moj slod jeczmienny umarl smiercia naturalna, a chodzilam z nim po calym domu przez kilka dni, zeby mial cieplo
cry_1.gif

mysle, ze przy tej temperaturze za zytni tez sie nie wezme

zamowilam tutaj

niestety oni nie tylko zdzieraja za przesylke ups, jakby nie mogli wyslac zwykla poczta, a do tego minimalna wartosc zamowienia u nich to 40 zl.
dump.gif

zamowilam wiec 3 sztuki dodatkowo i 2 jeczmienne - moge sie podzielic
icon_mrgreen.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Bardzo chetnie sprobowalabym tego litewskiego, Mirabbelko, choc z opisu wynika, ze nie jest diastatyczny. Ja znalazlam w USA diastatyczny i jest szansa, ze sie z nimi dogadam co do przesylki...jesli dokonam zakupu tez sie chetnie podziele.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,188
2,742
113
Dziś zaplanowałam sobie upieczenie tego chleba, ale nie dojechał kurier z mąką sitkową.
down.gif

Do zaczynu dałam mąkę owsianą. Wyszedł smaczny chleb ze skórką jeszcze bardziej chrupiącą niż w oryginale. Nie wiem tylko jak taki chleb nazwać?
gruebel_2.gif

DSC03458.JPG

Załączniki

• DSC03458.JPG
    DSC03458.JPG
    32.4 KB · Wyświetleń: 0

Moi

Member
Paź 28, 2008
4,240
0
0
Zrobiłam dzisiaj i jest po prostu pyyyyyycha
daumen.gif

Tak się zastanawiam, czy nastawienie zaczynu wieczorem (tzn. będzie sobie czekał ok.12 godzin) będzie miało zły wpływ na efekt końcowy?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy