Ulubione z malinami

Bellefleur

Member
Cze 8, 2009
99
0
0
Dziekuje Krystyno za komplementa!
icon_smile.gif
Dzisiejsze drugie podejscie zaliczam do bardziej udanych - wytrzaskalam piane z calych sil, a raczej co sil trzepaczka miala w drucikach, uzywam takiej specjalnej trzepaczki-nakladki do blendera i mloce trybem turbo.
icon_mrgreen.gif
Dzisiaj piana byla dwa razy wyzsza!
dance.gif
Zgodnie z Twoja sugetsia dodalam kapke soku z cytryny do piany, bo octu winnego nie posiadalam, ale teraz pewnie zainwestuje.
denknach.gif
Czy ma on jakies specjlane wlasciwosci magiczne oprocz zakwaszania? Jeszcze raz dziekuje za podzielenie sie przepisem. Teraz przymierzam sie do twojego drozdzowca na krupczatce, wiec pewnie niebawem spotkamy sie w tym temacie.
icon_mrgreen.gif
Do zobaczenia!

grabinka

Member
Mar 25, 2008
244
0
0
KRYSTYNO od dziś to też moje ulubione malinowe !!Zrobiłam wczoraj wieczorem dziś rano przed pójściem do pracy wypróbowałam kawałek ,pyszny puszysty i przypomina mi moje ulubione ptasie mleczko ciasto kupowane w cukierni matko takie delikatne puszyste ciastko leciutkie ,takiego ciasta mi było trzeba !
Nie wiem czy ono dotrwa do popołudniowej kawy dla zapowiedzianego gościa bo jak mój M.obudzi się po nocce i zasmakuje mu tak jak mi .......
lecker.gif
Pyszny ,dziękuję
anbetung.gif
i wcale nie był aż tak trudny w wykonaniu choć bałam się tego wyjęcia ciasta ,czy wyceluję w odpowiedni moment wyjęcia go ,ale poszło .
Zachęcam do wypróbowania bo ono jeszcze lepiej smakuje niż wygląda na zdjęciach Krystyny
icon_mrgreen.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
grabinka @ 17 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=874782KRYSTYNO od dziś to też moje ulubione malinowe !!Zrobiłam wczoraj wieczorem dziś rano przed pójściem do pracy wypróbowałam kawałek ,pyszny puszysty i przypomina mi moje ulubione ptasie mleczko ciasto kupowane w cukierni matko takie delikatne puszyste ciastko leciutkie ,takiego ciasta mi było trzeba !
Wiedziałam
icon_mrgreen.gif
Jemu nie można się oprzeć. Ja wcześniej, zanim zrobiłam to ciasto, nie przepadałam za malinami. Od pierwszego upieczenia tego ciasta, uwielbiam maliny w ciastach i jako dodatek do nich.

Gosi@

Member
Lut 26, 2009
276
0
0
fantastyczne wyszlo i jedno i drugie
fiesgrins.gif
fiesgrins.gif
wlasnie myslalam,co na weekend upiec,no,to mam co do wyprobowania :D
freu.gif
,z uwaga poczytalam przy tym uwagi Krystyny na temat piany-dziekuje i na pewno zastosuje przy tej okazji,po drodze maliny lece kupic ,a jutro mam nadzieje,ze bedzie sie czym pochwalic
icon_wink.gif

Krystyno-mam pytanie odnosnie tego octu winnego,jaki kupilas i niedyskretnie sie spytam,ile zaplacilas??albo inaczej-ile trzeba zaplacic,zeby dobry ocet byl dobry???,bo bywaja octy extra i po 500€,ale na takie mnie nie stac
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Gosi@ @ 17 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=874809Krystyno-mam pytanie odnosnie tego octu winnego,jaki kupilas i niedyskretnie sie spytam,ile zaplacilas??albo inaczej-ile trzeba zaplacic,zeby dobry ocet byl dobry???,bo bywaja octy extra i po 500€,ale na takie mnie nie stac
icon_wink.gif
Ja mam jakiś włoski. Nie pamiętam już jaki (jestem w teraz w pracy). Ale znalazłam TAKI KAMISA i ten chyba wcale nie jest drogi. Kilka złotych bodajże kosztuje i służy zapewne tak samo dobrze

Gosi@

Member
Lut 26, 2009
276
0
0
Krystyna- ja pytalam tak z ciekawosci,bo napisalas,ze dobry powinien byc,sa tanie dobre i drogie dobre,chodzilo mi o orientacyjny przedzial cenowy,bo ja kupuje dosc dobry balsamiczny za niecale 5€,a ogladalam program,gdzie pokazywali balsamiczny ocet butelke pollitrowa za 500€ wlasnie
fiesgrins.gif
,no nic to......ja mialam w szafce jakis prezent z Hiszpanii w postaci winnego octu i sie przydal,jak znalazl
icon_wink.gif

Ciasto w kazdym badz razie jest rzeczywiscie przepyszne i leciutkie!!!! Moje dziecie jedzie w tym tygodniu do Polski-do Babci,wiec upieke je dla Mamy-idealne
lecker.gif

malinoweideser007.jpg

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Właśnie wstawiłam do piekarnika.
Do piany dałam ocet balsamiczny malinowy, więc ma kolor beżowy, a nie biały, za to piękny aromat.
Już się nie mogę doczekać rezultatu.

EDIT:
Piankowo - owocowa góra smaczna, ale dół dla mnie zbyt suchy, pewnie przez tę mąkę ziemniaczaną.
Lubię ciężkie, wilgotne ciasta, więc muszę pomyśleć nad innym spodem do tej kompozycji.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Gosi@ @ 19 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=875371Krystyna- ja pytalam tak z ciekawosci,bo napisalas,ze dobry powinien byc,sa tanie dobre i drogie dobre,chodzilo mi o orientacyjny przedzial cenowy,bo ja kupuje dosc dobry balsamiczny za niecale 5€,a ogladalam program,gdzie pokazywali balsamiczny ocet butelke pollitrowa za 500€ wlasnie
fiesgrins.gif
,no nic to......ja mialam w szafce jakis prezent z Hiszpanii w postaci winnego octu i sie przydal,jak znalazl
icon_wink.gif
Nie podałam ceny, bo sama już nie pamiętam ile zapłaciłam.. Kupowałam gdzieś tak rok temu i nie przywiązywałam zbytnio uwagi do ceny. Stał sobie na półce, pomiędzy balsamicznymi octami (wszystko to były produkty włoskie). Jedno jest pewne, nie było 500 euro, ani nic w pobliżu. Na takie fanaberie, to po prostu mnie nie stać.
icon_mrgreen.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
a ja znów sobie popełniłam. Nie obyło się bez przeszkód, bo jedno jajo wzięło się i rozlało, więc piana tylko z 3 białek i w dodatku upiekłam w tortownicy o śr. 28cm.
Do malin dodałam małą garstkę jagód

um2.JPG

um6.JPG

um10.JPG

Załączniki

• um2.JPG
    um2.JPG
    60.2 KB · Wyświetleń: 2
  • um6.JPG
    um6.JPG
    71.4 KB · Wyświetleń: 2
  • um10.JPG
    um10.JPG
    70.4 KB · Wyświetleń: 2

soffera

Member
Kwi 30, 2009
3
0
0
Zwabiły mnie maliny i piana wiec wyprobowalam ciasto.

Jest wprost bajeczne, słodycz przełamana malinami - całość lekka i pyszna. Naprawde polecam
icon_smile.gif

Jedynym problemem było dla mnie ciasto, wyszło geste i musialam sie naprawde postarac zeby rozlozyc je w tortownicy.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Soffera, bardzo się cieszę, że posmakowało. U mnie już było w tym sezonie - 3 razy pieczone.
A ciasto jest faktycznie gęste i dlatego pisałam, że ja rozkładam po dnie małe kupki ciasta (łyżeczką do musztardy) i później je łączę. Czsami gdy jest wyjątkowo gęste (bo to zależy przecież od wilgotności mąki), dodaję jeszcze jedną lub dwie łyżki mleka

mała m.

Member
Paź 13, 2007
419
0
0
Muszę Panią Krystynę uświadomić, iż jest moim pieczeniowym guru. Od pewnego czasu zdecydowana większość mych wypieków pochodzi z przepisów Szanownej Pani i wszystkie są świetne - nieskromnie trzeba przyznać
icon_wink.gif

Kiedy więc zauważyłam ulubione ciasto mego Guru, wiedziałam, że wkrótce pojawi się u mnie w domu:) Wczoraj zerwałam z ogródka maliny, żeby móc cieszyć się dziś NIE-BIAŃ-SKIM smakiem tegoż ciasta. Dla mnie (i wszystkich domowników) - ideał! To połączenie słodziutkiej piany, kwaskowatych owoców i mięciutkiego ciasta. Wielkie dzięki za przepis!

kaszyg

Member
Kwi 8, 2009
10
0
0
pamiętam, że robiłam to ciasto rok temu z jednymi z ostatnich malin, i wtedy zjedzone zostało przez trzy kobietki (babcia, mama, ja) w tempie błyskawicznym, jeszcze ciepłe haha - jak żadne inne ciasto!
cudowne było
icon_smile.gif
)))

dzisiaj zrobiłam wreszcie kolejne i znowu jestem zachwycona!
cieszę się, że wyszło i stało się przez to dzisiaj trochę uroczyste, bo (że się tak nieskromnie pochwalę) dostałam się na wymarzone studia i sobie poświętujemy teraz ;))))

pani Krystyno, mam nadzieję, że uda mi się upiec więcej ciast według Pani przepisów, bo cudowne są (wszystkie przeglądałam)
a moja mama robiła kiedyś to kruche ciasto z rabarbatowym budyniem, no i oh i ah!

cvety.gif

e-lunia

Member
Maj 24, 2005
523
0
0
Ja też robiłam i to zdecydowanie ciasto nie w naszym guście
icon_smile.gif
spód mi wyszedł dość suchy a całość za słodka (jak dla nas !!! ).

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Zrobiłam to ciasto, bardzo pyszne,jednak z braku malin dodałam pokrojone w księżyce brzoskiwnie i garść jagód.
lecker.gif

Małym problemem jest to, że ciasto wyszło mi trochę za bardzo klejące i zastanawiam się, czy ta kleistość ciasta pochodzi z soku, które moje brzoskwinie puściły w sporej ilości czy żle odmierzyłam makę (150 g - 1 szklanka)?

Pozdrawiam

kaszyg

Member
Kwi 8, 2009
10
0
0
znowu zrobiłam
lecker.gif

46274188.png
74088142.png

(wybaczcie światło kiepskie i ten nieapetyczny papier do pieczenia na 1wszym zdjęciu)
pianki mało, bo małe jajeczka były, a tortownica duuuża

polecam
icon_smile.gif

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Na targu pełno malin, a ten przpis gdzieś daleko schowany....

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy