- Sty 27, 2006
- 4,371
- 1,779
- 113
Ciasto na pierożki pieczone w piekarniku lub smazone
1 kg mąki
4-5 jaj
130 g masla (roztopic)
150 ml mleka
4 lyzki cukru
lyzeczka soli
200 ml cieplej wody
50 g drozdzy
Drozdze wymieszac w cieplej wodzie z lyzka cukru, zaczekac, az pojawi sie piana.
Jajka wymieszac z mlekiem, cukrem, maslem, sola i drozdzami. Dodac make i zagniesc ciasto. Czeka az podwoi objetosc, odgazowac i fromowac pierozki. Dla slodkiego nadzienia mozna dodac wiecej cukru.
To jest duza porcja.
Zrodlo
1 kg mąki
4-5 jaj
130 g masla (roztopic)
150 ml mleka
4 lyzki cukru
lyzeczka soli
200 ml cieplej wody
50 g drozdzy
Drozdze wymieszac w cieplej wodzie z lyzka cukru, zaczekac, az pojawi sie piana.
Jajka wymieszac z mlekiem, cukrem, maslem, sola i drozdzami. Dodac make i zagniesc ciasto. Czeka az podwoi objetosc, odgazowac i fromowac pierozki. Dla slodkiego nadzienia mozna dodac wiecej cukru.
To jest duza porcja.
Zrodlo