Vanilla slice

tudik

Member
Paź 29, 2004
550
4
18
Pyszne ciasto - taki wzbogacony sernik na zimno. Mozna zrobic zgodnie z przepisem z ciastem francuskim, ale krakersy zastepuja je idealnie.Robilam je w obydwu wersjach i obie sa pyszne.

VANILLA SLICE

masa budyniowa
1/2 szkl drobnego cukru
1/3 szkl cornflour(skrobi kukurydzianej)
1/4 szkl custard powder(proszku budyniowego)
2 szkl mleka
40 g masla
2 zoltka
2 lyzeczki ekstraktu z vanilii
masa serowa:
1 1/2 lyzeczki zelatyny
1 lyzka wody
250 g kremowego serka
1/3 szkl drobnego cukru
3/4 szkl smietanki
passionfruit icing:
1 1/2 szkl cukru pudru
1 lyzeczka miekkiego masla
2 lyzki miazszu passionfruit
2 platy ciasta francuskiego (23cmx23cm)

Ciasto francuskie ponakluwac widelcem, upiec na zlotobrazowo.
Masa budyniowa:
cukier,budyn,make zmiksowac z mlekiem ,ugotowac budyn.Zestawic z ognia ,wmieszac maslo,zoltka i ekstrakt z vanilli.Goraca mase wylozyc na plat ciasta,odstawic na 15 min.
Masa serowa:
zelatyne namoczy w wodzie,rozpuscic na parze.Lekko ostudzic.Serek,cukier i smietanke ubic,dodac przestudzona zelatyne.Mase nalozyc na mase budyniowa.Przykryc drugim platem ciasta.
Icing:
cukier wymieszac z maslem i passionfruit.podgrzewac na parze az masa bedzie lekko rozrzedzona.Icingiem posmarowac ciasto,chlodzic okolo 4 godziny.
 

Załączniki

  • DSCF0747_edited.jpg
    DSCF0747_edited.jpg
    102.6 KB · Wyświetleń: 1

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,943
6,349
113
Śliczne. Ciekawe, czy polewę można zrobić z innych owoców niż niedostępna mi passiflora?
 

tudik

Member
Paź 29, 2004
550
4
18
swiezy sok pomaranczowy powinien sie sprawdzic zamiast passionfruit
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,943
6,349
113
Dziękuję za odpowiedź.
icon_smile.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Joanno, a może zmiksowana brzoskwinia?
 

letti

Member
Kwi 4, 2006
1,370
0
0
Szok!Super ciasto.A ja też pytam o skrobię kukurydzianą.Nie ma u nas.A mąki ziemniaczanej to na pewno dać mniej,tak by wyszedł budyń,tak?
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
u nas skrobia kukurydziana=maizena(produkt kupowalam w Polsce juz w latach 90-tych).A teraz nie ma?
 

tudik

Member
Paź 29, 2004
550
4
18
serek Philadelphia jest idealny.
skrobie kukurydziana mial w swojej ofercie dr.oetker, o ile dobrze pamietam.w razie potrzeby mozna zastapic ja maka ziemniaczana.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy