- Paź 29, 2004
- 550
- 4
- 18
Pyszne ciasto - taki wzbogacony sernik na zimno. Mozna zrobic zgodnie z przepisem z ciastem francuskim, ale krakersy zastepuja je idealnie.Robilam je w obydwu wersjach i obie sa pyszne.
VANILLA SLICE
masa budyniowa
1/2 szkl drobnego cukru
1/3 szkl cornflour(skrobi kukurydzianej)
1/4 szkl custard powder(proszku budyniowego)
2 szkl mleka
40 g masla
2 zoltka
2 lyzeczki ekstraktu z vanilii
masa serowa:
1 1/2 lyzeczki zelatyny
1 lyzka wody
250 g kremowego serka
1/3 szkl drobnego cukru
3/4 szkl smietanki
passionfruit icing:
1 1/2 szkl cukru pudru
1 lyzeczka miekkiego masla
2 lyzki miazszu passionfruit
2 platy ciasta francuskiego (23cmx23cm)
Ciasto francuskie ponakluwac widelcem, upiec na zlotobrazowo.
Masa budyniowa:
cukier,budyn,make zmiksowac z mlekiem ,ugotowac budyn.Zestawic z ognia ,wmieszac maslo,zoltka i ekstrakt z vanilli.Goraca mase wylozyc na plat ciasta,odstawic na 15 min.
Masa serowa:
zelatyne namoczy w wodzie,rozpuscic na parze.Lekko ostudzic.Serek,cukier i smietanke ubic,dodac przestudzona zelatyne.Mase nalozyc na mase budyniowa.Przykryc drugim platem ciasta.
Icing:
cukier wymieszac z maslem i passionfruit.podgrzewac na parze az masa bedzie lekko rozrzedzona.Icingiem posmarowac ciasto,chlodzic okolo 4 godziny.
VANILLA SLICE
masa budyniowa
1/2 szkl drobnego cukru
1/3 szkl cornflour(skrobi kukurydzianej)
1/4 szkl custard powder(proszku budyniowego)
2 szkl mleka
40 g masla
2 zoltka
2 lyzeczki ekstraktu z vanilii
masa serowa:
1 1/2 lyzeczki zelatyny
1 lyzka wody
250 g kremowego serka
1/3 szkl drobnego cukru
3/4 szkl smietanki
passionfruit icing:
1 1/2 szkl cukru pudru
1 lyzeczka miekkiego masla
2 lyzki miazszu passionfruit
2 platy ciasta francuskiego (23cmx23cm)
Ciasto francuskie ponakluwac widelcem, upiec na zlotobrazowo.
Masa budyniowa:
cukier,budyn,make zmiksowac z mlekiem ,ugotowac budyn.Zestawic z ognia ,wmieszac maslo,zoltka i ekstrakt z vanilli.Goraca mase wylozyc na plat ciasta,odstawic na 15 min.
Masa serowa:
zelatyne namoczy w wodzie,rozpuscic na parze.Lekko ostudzic.Serek,cukier i smietanke ubic,dodac przestudzona zelatyne.Mase nalozyc na mase budyniowa.Przykryc drugim platem ciasta.
Icing:
cukier wymieszac z maslem i passionfruit.podgrzewac na parze az masa bedzie lekko rozrzedzona.Icingiem posmarowac ciasto,chlodzic okolo 4 godziny.