Wafelkowe trufelki z białą czekoladą i żurawiną

asieja

Member
Kwi 22, 2008
800
0
0
słodkie i pyszne małe pokusy
śmietankowo kokosowe, kremowe od czekolady
z żurawiną dopełniającą smak i przełamującą tą wszechobecną słodycz

150 g wafelków śmietankowych
100 g masła
100 g wiórków kokosowych
1/2 szkl. pudru
tabliczka białej czekolady
garść suszonych żurawin

wafelki połamać na kawałki (nie za drobne)
wymieszać z wiórkami, pudrem i żurawiną
dodać stopione masło oraz rozpuszczoną czekoladę
połączyć wszystkie składniki, uformowac kuleczki
udekorować wiórkami i schłodzic w lodówce
a później to już tylko zjadac
icon_mrgreen.gif

 

Załączniki

  • wafelkowe1.JPG
    wafelkowe1.JPG
    123.4 KB · Wyświetleń: 0
  • wafelkowe2.JPG
    wafelkowe2.JPG
    115.3 KB · Wyświetleń: 0

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Piękne zdjęcia! A przepis bardzo prosty i wart wypróbowania. Wydaje mi się, że w razie braku żurawiny można wykorzystać rodzynki. A może kulki będą wtedy zbyt mdłe?
 

asieja

Member
Kwi 22, 2008
800
0
0
jaxja @ 21 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=826347Piękne zdjęcia! A przepis bardzo prosty i wart wypróbowania. Wydaje mi się, że w razie braku żurawiny można wykorzystać rodzynki. A może kulki będą wtedy zbyt mdłe?
myślę, że mogą byc rodzynki
namoczone w alkoholu na przykład

mcdulka @ 22 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=826414wafelki to takie z kremem śmietankowym?
wygladają genialnie:D
takie najzwyklejsze śmietankowe, z kremem
moje były na wagę
pewnie może byc tez proncessa kokosowa
czy coś takiego
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mcdulka

Member
Lis 1, 2007
219
0
0
na pewno zrobię dla mojego kokosowo-czekoladowego Potworka na urodziny:).
jeszcze jedno pyatnie- czy są bardzo słodkie? czy ewentualnie można zmniejszyc ilość cukru?
 

asieja

Member
Kwi 22, 2008
800
0
0
mcdulka @ 22 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=826454na pewno zrobię dla mojego kokosowo-czekoladowego Potworka na urodziny:).
jeszcze jedno pyatnie- czy są bardzo słodkie? czy ewentualnie można zmniejszyc ilość cukru?
spokojnie można zmniejszyc
czekolada jest słodka i wafelki
więc myślę, że można go nawet pominąc,
albo dac tylko łyżkę

zapomniałam napisac - żurawinę wcześniej namoczyłam w nalewce żurawinowej
dobry będzie do tego każdy inny alkohol
 

olka0929

Member
Kwi 1, 2009
1
0
0
Świetny przepis
icon_smile.gif

Zastanawiam się tylko jak ulepić te kuleczki, czekolada szybko zastyga a jak nie zastyga to jest gorąca.
Jedna 100g tabliczka wystarczy?
 

asieja

Member
Kwi 22, 2008
800
0
0
olka0929 @ 31 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=841404Świetny przepis
icon_smile.gif

Zastanawiam się tylko jak ulepić te kuleczki, czekolada szybko zastyga a jak nie zastyga to jest gorąca.
Jedna 100g tabliczka wystarczy?
wbrew pozorom czekolada nie zastyga tak bardzo szybko i nie jest gorąca,
wymieszaj ją z masłem przed dodaniem do suchych składników
i jeśli chcesz to spokojnie możesz zwiększyc jej ilośc do dwóch tabliczek :)
jeśli masa będzie zbyt rzadka aby lepic kulki to schowaj ją na chwilę do lodówki
a jeśli będzie lepiła się do rąk to zwilż je odrobiną wody
wszystko to bardzo proste