Wafle z galaretką

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
ooo takie wafle to nawet u mnie na stancji mogę zrobić
icon_smile.gif
jak tylko będę miała czas to na pewno się skuszę.

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
392
83
Miałam napisać, że taka wystygnięta masa ładnie sie rozprowadza, nie rozlewa i szybciutko łączy wafle, wystarczy je tylko docisnąć, same się trzymają. Nooo, pycha
icon_smile.gif

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Moje - tym razem jedne z czerwoną galaretką, drugie z szafirową
lecker.gif

S6300733.JPG

Załączniki

• S6300733.JPG
    S6300733.JPG
    2.7 MB · Wyświetleń: 1

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Dziś trafiłam na ten przepis, który już od roku siedzi w mojej kolejce do wypróbowania.. Masa wyszła smaczna (oblizałam łyżkę
icon_smile.gif
wafle się jeszcze dociskają). Dałam mniej cukru i wiśniową galaretkę (o smaku japońskiej wiśni, żeby nie było
icon_smile.gif
), a śmietankę 18%.

Przepis fajny, bo szybki, łatwy i ze składników, które niemal zawsze w domu są.

PS. Zdjęć teraz nie będzie z powodu wolnego netu, jak mnie tpsa podłączy kiedyś w dalekiej przyszłości, to może nadrobię (ale ładniejsze już dziewczyny wkleiły)
icon_smile.gif

Edit: wyszły pyszne, nie za słodkie, ślicznie się je kroiło i dobrze się trzymają, nie rozłażą.. Będę wracać do tego przepisu
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

dea

Member
Lis 20, 2005
346
0
0
nie wiem co zrobiłam nie tak, ale moje wafle bardzo zmiękły i zrobiły się takie gumowe

dea

Member
Lis 20, 2005
346
0
0
Faktycznie masa była lekko ciepła, bo w przepisie przecież pisze " Jeszcze ciepłą masą smarować wafle " No trudno, moze następnym razem się uda.

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
392
83
Ja robiłam niedawno i spieszyłam się, wysmarowałam wiec dobrze ciepłą i też się zrobiły gumowe - masa jakby wsiąkła w wafle. ale były bardzo smaczne, choć niezbyt ładne. Ona powinna być lejąca, ale juz przestygnięta, lekko scinająca się.

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
392
83
Widzisz, w moim przepisie na 2 stronie (inne proporcje, ale zasada taka sama) napisałam wyraźnie - wystudzić, zimną smarować wafle - tak miałam podane w przepisie, a przepis od koleżanki-kucharki, więc chyba wie, co mówi...

dea

Member
Lis 20, 2005
346
0
0
Moniak, dzięki za rady. Następnym razem na pewno wystudzę, bo chociaż w smaku są dobre, to jednak ta miękkość i gumowatość mi nie pasują.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
te wafle nigdy nie wyszły mi gumowe, miękkie owszem są ale nie gumowe.
Przekładam zawsze lekko ciepłą masą , bo jak mi za bardzo przestygnie ciężko mi rozprowadzać, a poza tym wówczas jak dla mnie wafle wychodzą za suche.
Więc może mamy po prostu różne upodobania.

dea

Member
Lis 20, 2005
346
0
0
Mój błąd, ze nie wystudziłam masy i chyba w tym tkwi całe sedno sprawy, poza tym być może za dużo masy kładłam i dlatego tak to się porobiło. W smaku jak pisałam dobre, więc będę jeszcze robić jedno podejście i zobaczymy jak wyjdą.

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
zrobilam i wlasnie stygnie. ale jestem przerazona, masa jest b.plynna, czy tak ma byc? czy zrobilam cos zle?

uf!! alarm odwolany ;)
wafle cacy, wyszly b.dobre, owocowe
lecker.gif

na pewno do powtorki!

agbeko

Member
Wrz 27, 2006
137
0
0
przepis i pomysł na wafle super
lecker.gif

już drugi raz wczora wieczorem zrobiłam i poszło od razu
icon_biggrin.gif

robiłam jednak z dwiema modyfikacjami:
1. cukru dałam nawet mniej niż pół szklanki , bo raczej mało cukrzymy
2. ponieważ nie miałam akurat w domu margaryny ani masła (tylko jakiś nedzny benekol) stwierdziłam, ze dodam zwykłego oleju.
Wyszło super i za pierwszym i za drugim razem
icon_biggrin.gif

I jeszcze raz dziękuję - bardzo prosty, szybki sposób na smaczniutkie wafelki!!!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy