Walentynkowe serduszka

mikiD

Member
Wrz 24, 2004
236
0
0
Ten amoniak to jest w proszku czy w plynie? Szukalam go w kilku sklepach i nie ma
icon_sad.gif
Weglan amonu moge sobie z pracy przyniesc, ale nie jest to przyjazna substancja dla ludzi, niesamowicie dusi :| Do spozywczych celow to chyba cus innego musi byc :

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
miki - jest w proszku :lol:
Ja kupiłam amoniak w zwykłym SAMie osiedlowym
Amoniak - kwaśny węglan amonowy spożywczy firmy Ziołopex appetita.
Jest razem z innymi przyprawami tej firmy.

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
Zrobiłam wczoraj serduszka i bardzo ładnie upiekły się, tylko ja mam za płaskie łyżki i były dla mnie za mało słodkie tym bardziej, że posypałam tylko cukrem pudrem. Zrobiłam z amoniakiem.

Ja jestem wielką fanką cynamonowych zawijańców.

mikiD

Member
Wrz 24, 2004
236
0
0
miki - jest w proszku :lol:
Ja kupiłam amoniak w zwykłym SAMie osiedlowym
Amoniak - kwaśny węglan amonowy spożywczy firmy Ziołopex appetita.
Jest razem z innymi przyprawami tej firmy.
Dzieki:) Poszukam w przyprawach, bo wczesniej szukałam go obok proszków do pieczenia, sody itp. No i tam nie znalazlam :dump:

zielona

Member
Wrz 17, 2004
651
0
0
Piekłam z moja córcią w niedzielę-wyszły super piekne puchate serducha-posypałysmy cukrem z mieszanym z cynamonem. bajaderko jestes wspaniała. Duże serducho dla Ciebie

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Ja chyba zgłupłam :dump: zagniotłam podwójną porcję tego ciasta i bułeczki z nadziewaniem z niego zrobiłam i wyszło mi około 30 buł.

bueczka7ry.jpg

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
jak zrobiłam serducha to moja rodzinka popylała je z dżemem truskawkowym i powiedzieli, że następnym razem można zrobić takie samo ciacho tylko z czymś słodkim w środku!

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

mikiD

Member
Wrz 24, 2004
236
0
0
W końcu dziś dopadłam kwaśny węglan amonu :banana::banana::banana:
Szłam ulicą i gęba mi sie śmiała, a dodam, że szłam sama
chytry.gif

I zrobiłam serduszka Fajne są, takie kruchutkie. Dałam więcej ok pół szklanki cukru. Pyszniutkie, jak wszystko od Bajaderki :mrgreen:

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
A jakie jest to ciasto na drugi dzien ?
Zarowno w postaci serduszek, jak i buleczek ? Kusi mnie bardzo, ale nie chcialabym pochlonac tego od razu.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
JotHo, ja bułeczki to zaraz gdy ostygły zamroziłam, więc nie wiem w jakim stanie by były przeżywszy nocne leżakowanie :roll:
A serducha trzymałam w puszce 3 dni i nadawały się do zjedzenia, a robiłam bez amoniaku.

zielona

Member
Wrz 17, 2004
651
0
0
U m,nie z wypiekami na drożdżach instant jest własnie problem "dnia drugiego"-świeże są cudnie miękkie, natomiast na drugi dzień zbliżają się do sucharka. Oczywiście rozwiązuję ten problem nie zostawiając nic na drugi dzień i już

Basiuka

Member
Sty 17, 2005
81
0
0
Bardzo fajne te serduszka, zarówno w tej postaci, jak i w postaci bułeczek, rzeczywiści amoniak nadaje im magicznej struktury. Ale mi było po mnim niedobrze, więc na drugi raz zrezygnuję z niego. Ale do przepisu wrócę na pewno, jak zawsze do przepisów Bajaderki :lol:

A oto bułeczki i serduszka

oraz serduszka w wykonaniu mojej 2,5 letniej Julki

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
To Julka wyrosnie chyba na pastry chef jak juz teraz takie ladne buleczki lepi
icon_smile.gif

Sliczne Ci wyszly Basiuko! I bardzo sie ciesze, ze smakowaly :dance:

Basiuka

Member
Sty 17, 2005
81
0
0
Bajaderko
icon_smile.gif
ja mam plan - po kolei realizuje Twoje przepisy
icon_smile.gif
Cała rodzina stwierdza po konsumpcji, ze to pewnie przepis bajaderki, bo takie dobre, hi hi hi. Jesteś znana persona u nas, ale pewnie nie tylko w naszym domu
icon_smile.gif

Twoje zdrowie
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy