Waniliowo-serowy smakołyk

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0
Składniki:
1 kg chudego twarogu
pół opakowania margaryny
szklanka cukru
opakowanie proszku do pieczenia
4 jajka
opakowanie cukru waniliowego
budyń waniliowy (4 dag)
2 łyżki kaszy manny
cytryna

Przygotowanie:
Twaróg zemleć 3-krotnie. (Ja daję wiaderko śmietankowego i wiaderko waniliowego "Zielona Łąka" z Biedronki).
Cytrynę sparzyć i dokładnie wyszorować, następnie otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Utrzeć dokładnie twaróg z margaryną, cukrem i jajkami.
Następnie dodać proszek do pieczenia, budyń, cukier waniliowy, kaszę mannę oraz sok i skórkę otartą z cytryny. Dokładnie wymieszać.

Prostokątną formę wyłożyć pergaminem lub folią aluminiową i napełnić przygotowaną masą serową. Piec 60-70 minut w temp. 175 st. Sernik najlepiej podawać z bitą śmietaną i owocami.

Przepis pochodzi z dodatku do "Pani domu".
Moja Uwaga co do formy. Za pierwszym razem jak piekłam, to wzięłam normalną blachę dużą prostokątną i ciasto było cieniutkie. Za drugim razem piekłam w keksówce i było super, tyle że się rozłaziło trochę, być może dlatego że nie ma spodu. Ale jeśli chodzi o walory smakowe to po prostu wyśmienite. Niestety fotki nie załączę, bo nie mogę się doszukać.