- Lis 28, 2005
- 33,952
- 6,369
- 113
Warkocz cynamonowo - marcepanowy
Źródło przepisu - http://kuchnialidla.pl/product/warkocz-cyn...owo-marcepanowy
Składniki:
ciasto:
300 g mąki pszennej
150 ml mleka 3,2%
22 g drożdży (dałam 20 g)
30 g cukru
40 g roztopionego masła
2 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego (dałam nasionka z połowy laski wanilii)
szczypta soli
masa:
200 g marcepanu
100 g zmielonych migdałów ze skórką
50 g cukru pudru
2 białka (rozmiar M)
1 łyżeczka cynamonu
20 ml rumu
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe:
Drożdże ucieramy z cukrem. Mleko podgrzewamy do temperatury około 40°C, następnie łączymy z utartymi drożdżami i cukrem waniliowym. Mąkę przesiewamy do miski. W mące robimy zagłębienie i wlewamy do niego przygotowaną mieszankę z mleka, drożdży i cukru. Robimy rozczyn, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.
Gdy rozczyn urośnie mieszamy go z resztą mąki, żółtkami, roztopionym masłem i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
Masa cynamonowo - marcepanowa:
Marcepan ucieramy z białkami, stopniowo dodając zmielone migdały i cukier puder. Masę dobrze wyrabiamy, na koniec dodajemy cynamon i rum.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm. Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę cynamonowo- marcepanową i równomiernie rozsmarowujemy.
Zwijamy, zaczynając od dłuższego boku. Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszczamy i przecinamy wzdłuż na trzy równe części.
Zaplatamy warkocz i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warkocz smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałów. Ja smarowałam słodką śmietanką i posypałam cukrem perlistym. Odstawiamy na około 20-25 minut i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut (ja piekłam 35).
Po upieczeniu jak na filmie posmarowałam płynnym miodem.
Smaczne, puszyste ciasto, bardzo łatwe do zrobienia. Dobrze dobrane proporcje, nie musiałam dodawać ani grama mąki. Nawet się bałam, że jest zbyt spoiste, ale gotowy wypiek wyszedł puszysty i lekki.
Masa też ciekawa. Następnym razem zamiast cynamonu dam ucierane z cukrem płatki róży.
Źródło przepisu - http://kuchnialidla.pl/product/warkocz-cyn...owo-marcepanowy
Składniki:
ciasto:
300 g mąki pszennej
150 ml mleka 3,2%
22 g drożdży (dałam 20 g)
30 g cukru
40 g roztopionego masła
2 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego (dałam nasionka z połowy laski wanilii)
szczypta soli
masa:
200 g marcepanu
100 g zmielonych migdałów ze skórką
50 g cukru pudru
2 białka (rozmiar M)
1 łyżeczka cynamonu
20 ml rumu
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe:
Drożdże ucieramy z cukrem. Mleko podgrzewamy do temperatury około 40°C, następnie łączymy z utartymi drożdżami i cukrem waniliowym. Mąkę przesiewamy do miski. W mące robimy zagłębienie i wlewamy do niego przygotowaną mieszankę z mleka, drożdży i cukru. Robimy rozczyn, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.
Gdy rozczyn urośnie mieszamy go z resztą mąki, żółtkami, roztopionym masłem i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
Masa cynamonowo - marcepanowa:
Marcepan ucieramy z białkami, stopniowo dodając zmielone migdały i cukier puder. Masę dobrze wyrabiamy, na koniec dodajemy cynamon i rum.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm. Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę cynamonowo- marcepanową i równomiernie rozsmarowujemy.
Zwijamy, zaczynając od dłuższego boku. Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszczamy i przecinamy wzdłuż na trzy równe części.
Zaplatamy warkocz i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warkocz smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałów. Ja smarowałam słodką śmietanką i posypałam cukrem perlistym. Odstawiamy na około 20-25 minut i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut (ja piekłam 35).
Po upieczeniu jak na filmie posmarowałam płynnym miodem.


Smaczne, puszyste ciasto, bardzo łatwe do zrobienia. Dobrze dobrane proporcje, nie musiałam dodawać ani grama mąki. Nawet się bałam, że jest zbyt spoiste, ale gotowy wypiek wyszedł puszysty i lekki.
Masa też ciekawa. Następnym razem zamiast cynamonu dam ucierane z cukrem płatki róży.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: