Warkocz cynamonowo - marcepanowy

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,952
6,369
113
Warkocz cynamonowo - marcepanowy

Źródło przepisu - http://kuchnialidla.pl/product/warkocz-cyn...owo-marcepanowy

Składniki:
ciasto:
300 g mąki pszennej
150 ml mleka 3,2%
22 g drożdży (dałam 20 g)
30 g cukru
40 g roztopionego masła
2 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego (dałam nasionka z połowy laski wanilii)
szczypta soli

masa:
200 g marcepanu
100 g zmielonych migdałów ze skórką
50 g cukru pudru
2 białka (rozmiar M)
1 łyżeczka cynamonu
20 ml rumu

Wykonanie:
Ciasto drożdżowe:
Drożdże ucieramy z cukrem. Mleko podgrzewamy do temperatury około 40°C, następnie łączymy z utartymi drożdżami i cukrem waniliowym. Mąkę przesiewamy do miski. W mące robimy zagłębienie i wlewamy do niego przygotowaną mieszankę z mleka, drożdży i cukru. Robimy rozczyn, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.
Gdy rozczyn urośnie mieszamy go z resztą mąki, żółtkami, roztopionym masłem i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
Masa cynamonowo - marcepanowa:
Marcepan ucieramy z białkami, stopniowo dodając zmielone migdały i cukier puder. Masę dobrze wyrabiamy, na koniec dodajemy cynamon i rum.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm. Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę cynamonowo- marcepanową i równomiernie rozsmarowujemy.
Zwijamy, zaczynając od dłuższego boku. Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszczamy i przecinamy wzdłuż na trzy równe części.
Zaplatamy warkocz i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warkocz smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałów. Ja smarowałam słodką śmietanką i posypałam cukrem perlistym. Odstawiamy na około 20-25 minut i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut (ja piekłam 35).
Po upieczeniu jak na filmie posmarowałam płynnym miodem.

warkocz_cynamonowo_marcepanowy.jpg

warkocz_cynamonowo_marcepanowy1.jpg

Smaczne, puszyste ciasto, bardzo łatwe do zrobienia. Dobrze dobrane proporcje, nie musiałam dodawać ani grama mąki. Nawet się bałam, że jest zbyt spoiste, ale gotowy wypiek wyszedł puszysty i lekki.
Masa też ciekawa. Następnym razem zamiast cynamonu dam ucierane z cukrem płatki róży.
 

Załączniki

  • warkocz_cynamonowo_marcepanowy.jpg
    warkocz_cynamonowo_marcepanowy.jpg
    89.3 KB · Wyświetleń: 6
  • warkocz_cynamonowo_marcepanowy1.jpg
    warkocz_cynamonowo_marcepanowy1.jpg
    92.7 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnią edycję dokonał moderator:

izunia2007

Member
Cze 4, 2008
1,294
0
0
To musi być pyszne
icon_smile.gif

 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Ależ pan zachęca... na pewno nie będzie tak dobry jak ten, który przyrządzała moja babcia...
icon_lol.gif


Zaraz się za niego biorę
icon_smile.gif



Joanno, w opisie żółtka ci uciekły
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,952
6,369
113
Dzięki za czujność, już poprawiłam.
icon_smile.gif

A z autoreklamy pana cukiernika też się uśmiałam.
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Wyrasta
icon_smile.gif

Nieco zmieniłam recepturę, ponieważ białko, zamiast do marcepanu, dodałam do miski z mąką i drożdżami. Dwukrotnie!
facepalm.gif

Miałam więc w mące dwa całe jaja, na szczęście małe. Dosypać musiałam mąki, ok. 20 g.

Do marcepanu dałam też całe jajko.
Migdały mielone mam bez skóry, rum wyszedł, dałam więc amaretto, ok. 40 ml, żeby uzupełnić brak białka... oby wyszło
icon_wink.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy