Warzywa duszone

jobi

Member
Wrz 1, 2005
13,227
1
0
Robię od czterdziestu lat jako sos do kanapek, baza do sosów, sos do makaronu.

Skład:
1 kg marchwi
1 kg cebuli
1 kg pietruszki
1 kg selera
1 kg kabaczka / cukinii
1 kg papryki
1 kg pomidorów
1 litr oleju (nie jest za dużo, to 7 kg warzyw)
sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku.

Wykonanie:
Warzywa oczyścić i pokroić w drobną kostkę (tak 0,5 na 0,5 cm). Podsmażyć kilka minut gatunkami i partiami na oleju. Wielkość partii zależna od wielkości patelni. Mają się smażyć nie dusić. Przekładać do dużego garnka. W miarę potrzeby patelnię podlewać olejem (ostrożnie, litr to naprawdę nie za dużo).
Jeśli potrzeba warzywa w garnku podlać odrobiną wody, przyprawić do smaku i długo dusić. Według przepisu dwie godziny. Przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut

Skracałam duszenie. Poniżej jednej godziny warzywa w słojach zaczynają fermentować.
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Podoba mi się i skład i metoda, zrobię.
Tak myślę, czy nie sprawdziło by się zapiekanie w gęślarce w piekarniku, podobnie jak się bigos zapieka. Co Jobi sądzisz?
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Zrobiłam metodą tradycyjną bo w piekarniku w tym czasie co innego siedziało. Robiłam w warunkach polowych, z podwójnej porcji. Oj zeszło mi, zeszło
icon_mrgreen.gif

Moje spostrzeżenia: znakomicie do tego celu nadaje się wok oraz hebel (dzięki niemu tylko w jedną stronę trzeba nożem kroić )
A oto dowód:
P1020489.JPG
P1020493.JPG

Powędrowało do piwnicy.
Smaczna kompozycja.Dzięki Jobi, za podzielenie się przepisem.
 

Załączniki

  • P1020489.JPG
    P1020489.JPG
    221.2 KB · Wyświetleń: 5
  • P1020493.JPG
    P1020493.JPG
    198.6 KB · Wyświetleń: 5
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy