- Wrz 1, 2005
- 13,227
- 1
- 0
Robię od czterdziestu lat jako sos do kanapek, baza do sosów, sos do makaronu.
Skład:
1 kg marchwi
1 kg cebuli
1 kg pietruszki
1 kg selera
1 kg kabaczka / cukinii
1 kg papryki
1 kg pomidorów
1 litr oleju (nie jest za dużo, to 7 kg warzyw)
sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku.
Wykonanie:
Warzywa oczyścić i pokroić w drobną kostkę (tak 0,5 na 0,5 cm). Podsmażyć kilka minut gatunkami i partiami na oleju. Wielkość partii zależna od wielkości patelni. Mają się smażyć nie dusić. Przekładać do dużego garnka. W miarę potrzeby patelnię podlewać olejem (ostrożnie, litr to naprawdę nie za dużo).
Jeśli potrzeba warzywa w garnku podlać odrobiną wody, przyprawić do smaku i długo dusić. Według przepisu dwie godziny. Przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut
Skracałam duszenie. Poniżej jednej godziny warzywa w słojach zaczynają fermentować.
Skład:
1 kg marchwi
1 kg cebuli
1 kg pietruszki
1 kg selera
1 kg kabaczka / cukinii
1 kg papryki
1 kg pomidorów
1 litr oleju (nie jest za dużo, to 7 kg warzyw)
sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku.
Wykonanie:
Warzywa oczyścić i pokroić w drobną kostkę (tak 0,5 na 0,5 cm). Podsmażyć kilka minut gatunkami i partiami na oleju. Wielkość partii zależna od wielkości patelni. Mają się smażyć nie dusić. Przekładać do dużego garnka. W miarę potrzeby patelnię podlewać olejem (ostrożnie, litr to naprawdę nie za dużo).
Jeśli potrzeba warzywa w garnku podlać odrobiną wody, przyprawić do smaku i długo dusić. Według przepisu dwie godziny. Przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut
Skracałam duszenie. Poniżej jednej godziny warzywa w słojach zaczynają fermentować.