Wątrobianka

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
0,5 kg wątróbki ( wieprzowej)
1 kg podgardla bez skóry
sól, pieprz, majeranek

Wątróbkę sparzyć, podgardle ugotować (trochę surowego odciąć i odłożyć). Przepuścić przez maszynkę ugotowane i surowe podgardle oraz wątróbkę, dodać majeranek, sól i pieprz. Nałożyć do słoiczków i gotować ok. 3 godziny. Smarować pieczywo jak pasztetem. Dobre z kiszonym ogórkiem.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
jak wyglada podgardle ? :oops:
ciekawe, czy tu mozna kupic
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,302
113
Trochę tłuściejsze niż boczek i inne w strukturze. Myslę, że bez szkody dla efektu mozna zastąpić boczkiem. Zresztą, niech sie wypowie Beata.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
a niech
niech sie znajdzie ;)
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Nie robiłam nigdy z boczkiem, ale można spróbować.
Podgardle wygląda rzeczywiście trochę jak tłusty boczek albo przerośnięta gdzie niegdzie mięsem słonina.
 

ela2225

Member
Sty 28, 2006
6,033
9
38
A zamiast słoiczków mozna w innych foremkach?np mufinnkowych?
Czy jest bardzo rzadki taki tylko do smarowania ?
 

gabrujelka

Member
Gru 19, 2005
12
0
0
Beatko, a ile tych słoiczków wychodzi i o jakiej pojemności ? i czy napełniać całe do pełna czy też zostawić trochę miejsca ? pytam bo nigdy czegoś takiego nie robiłam a przy dzieciach to takie jedzonko jak znalazł. będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. pozdrawiam
icon_smile.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Brzmi ciekawie, na pewno wypróbuję
lecker.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
gabrujelka @ 5 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=516978Beatko, a ile tych słoiczków wychodzi i o jakiej pojemności ? i czy napełniać całe do pełna czy też zostawić trochę miejsca ? pytam bo nigdy czegoś takiego nie robiłam a przy dzieciach to takie jedzonko jak znalazł. będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. pozdrawiam
icon_smile.gif
No niestety nie pamietam ile sloiczkow wychodzi, bo dawno tego nie robilam. Ja wkladam w takie male, zeby po otwarciu dosc szybko zuzyc, a nas do jedzenia dwie osoby, wiec musza byc male sloiczki. Nie nakladam nigdy do pelna, tak gdzies 1- 1,5 cm od brzegow zostawiam wolnego miejsca.
 

ANNEBLACK

Member
Lis 23, 2005
264
0
0
zrobiłam z połowy porcji - wyszły 4 małe słoiczki - takie jak po koncentracie. Bardzo dobre - tylko za mało doprawiłam - ale to już można naprawić na kanapce
icon_biggrin.gif

Natomiast moja psina uwielbia wątrobiankę - jak tylko ją wyczuje - nikomu nie daje spokoju...
 

beata65

Member
Paź 1, 2006
374
1
0
Od pewnego czasu staram się sama robić wędliny i wszelkie inne mięsne dodatki do chlebka. W piątek nadszedł czas na wątrobiankę Beaty Sz.... Sobotnia degustacja okazała się bardzo smakowita. Za miesiąc powtórka.
mniam.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Watrobke tak jak napisalam nalezy sparzyc tylko, a podgardle ugotowac. Potem po zmieleniu i przyprawieniu wszystko razem gotuje sie jeszcze w sloikach podczas pasteryzacji