Wątróbki drobiowe*

Nejka

Member
Kwi 20, 2009
9
0
0
Cinka... ogromne dzieki za przepis. Co sie wczoraj u mnie dzialo, ilu komplementow sie nasluchalam, to szok! Watrobka wyszla genialna, a moj ukochany byl zachwycony. On gotuje rewelacyjnie, wiec naprawde trudno go czyms zaskoczyc lub zasluzyc sobie na szczera pochwale. Sam dla siebie - gdy mu cos nie wyjdzie (wg niego) idealnie - jest wprost bezlitosny.
Watrobke jednak wychwalal pod niebiosa, a po obiedzie ze 3 razy podchodzil do patelni i jeszcze podjadal. Przez ponad 15 minut slyszalam: 'slonce, pycha watrobka', 'no to mi teraz podnioslas poprzeczke', 'musze zadzwonic do domu i pochwalic sie, co moja baby mi przyrzadzila'. To bylo niezmiernie mile, a wszystko przez to, ze tu zajrzalam i trafilam na Twoj, Cinka, wspanialy przepis. Stokrotne dzieki!!!
Wszystkim czytajacym polecam te recepture:)

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Jaka opinia
icon_biggrin.gif
dzięki serdeczne! Cieszę się że smakowało
icon_biggrin.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
La la laaaa zrobiłam
icon_razz.gif

zaraz V. wróci z garażu i będziemy wciągać
ale ciut spróbowałam, bardzo smakowite
mniam.gif

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Juz zjedzone ... dobre ale ja jednak wole smazone z celukla bez jaki sosow
icon_smile.gif
Ale dziekuje za przepis od czasu do czasu przydaje sie cos nowego zjesc
icon_smile.gif

katarzynka

Member
Wrz 13, 2004
1,003
0
0
zrobilam:)
powiem tak: watrobki nie znosze, omijam szerokim lukiem. ale ten przepis chodzil za mna od dawna - jesli mam przekonac sie do watrobki to tylko tak. i co? jak dla mnie - mniam:-D ten sos jest przepyszny! [watrobke drobno pokroilam, co by za duzo gryzc 'tego-czegos' nie musiec
icon_wink.gif
] rodzicom smakowalo, ale bez zachwytow. oni wola taka tradycyjna [moze z przyzwyczajenia]
icon_wink.gif

kinia260579

Member
Lis 15, 2007
432
0
0
Nejka @ 20 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=847742Jak to? A ja wlasnie 2 godziny temu kupilam w centrum Dublina 2 kg chicken liver (watrobki z kurczaka). Watrobke kupujemy zwykle u innego rzeznika ( u niego kupujemy tylko ja), ale dzis u ulubionego rzeznika oprocz slusznego kawala pieknej i swiezej wolowiny kupilam tez watrobke drobiowa.

- - - - -

Jak ogladam Wasze zdjecia, robie sie coraz bardziej glodna. Ja chce do domu, do kuchni...
Nejka dopiero teraz zajrzalam ;)
ja tylko mrozona dostaje...jedne rzeznik powiedzial, ze musze kupic caly pojemnik, czyli 400sztuk
kupowalam w mniejszych porcjach u innego, ale swiezej nigdy nie dostalam...no ale ja nie w dublinie mieszkam ;)

Neit

Member
Mar 14, 2006
116
0
0
Uwielbiam ten przepis.

Co ciekawe jest to jedyna potrawa z wątróbkami którą jada mój mąż i to zupełnie dobrowolnie. A już myślałam, że go nigdy nie przekonam do tego rodzaju smakołyków.

Ewenny

Member
Sty 3, 2010
420
0
16
podobnie przyrządzam wątróbki
przyprawiam dodatkowo dwoma szczyptami cynamonu
do duszenia dodaję ćwiartkę jabłka pokrojonego na cienkie plasterki
polecam
mniam.gif

dea

Member
Lis 20, 2005
346
0
0
zrobiłam kolejny już raz, nawet dziecko przełknęło mniejsze kawałki mięsa ..
icon_smile.gif

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Czy może być wątróbka indycza? I frapuje mnie śmietana jogurtowa. Nigdy takiej nie widziałam u nas w sklepach. Czym ona się różni od normalnej 12%? Jest jakaś delikatniejsza?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Jak najbardziej może być indycza. Często robię.
A śmietana jogurtowa jest po prostu bardzo kremowa, gęsta, wyraźnie kwaśna w smaku, dobrze zachowująca się w sosie - nie warzy się, nie ścina - jeśli masz jakiś podobnie zachowujący się zamiennik to spokojnie możesz użyć.

Dea cieszę się niezmiernie - wiem jak ciężko przekonać dzieci do wątróbki
icon_smile.gif
z tą czasami się udaje
daumen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Zrobiłam dziś w ramach poszerzania smaków i... sosik pyszny ( choć mocnoooo odchudzony!), ale do wątróbki to ja się nie przekonam.
Danie bardzo smaczne, zjadłam bez większych problemów małą porcję ( kupiłam ok. 25 dag na 2 osoby), nic mnie jednak nie przekona do powtórki.
Chyba że miałabym gotować dla kogoś
icon_smile.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
O, ja dziś też ją robiłam na obiad dla męża i córci
icon_biggrin.gif
mąż uwielbia
fiesgrins.gif

Też zrobiłam w wersji mocno odchudzonej żeby móc zjeść - język uciekłby mi nie powiem gdzie gdybym nie mogła spróbować
mniam.gif

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
No proszę,telepatia kulinarna
lecker.gif

My niestety nie-wątróbkowi,czego żałuję,ale cóż!
Niewiele jest rzeczy,których nie jadam,myślałam,że z wątróbką,to kwestia uprzedzeń,ale to po prostu nie ten smak.Czytałam gdzieś,że pewien odsetek ludzi jest szczególnie wyczulony na gorzki smak i chyba mam szanse zapisać się do tego klubu.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy