Wątróbki drobiowe

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Jest to rodzaj pasty lub lekkiego pasztetu z wątróbek drobiowych, doskonały do pieczywa. Przepis pochodzi z Burdy - Agencja Muza. Robiłam tę pastę, czy też ten pasztet kilka razy i za każdym razem smakował doskonale.
Składniki
50 dkg wątróbek drobiowych
25 dkg świeżej słoniny pokrojonej w kostkę
4 szalotki lub 1 duża cebula (drobno posiekane)
1 łyżeczka tymianku
czarny mielony pieprz
sól
1/2 kieliszka winiaku
15 dkg masła
4 białka

Wątróbkę kroimy w 2cm kawałki, pozbywając się przy okazji resztek żółci i żyłek. Pokrojoną słoninę należy wytopić, dodać posiekane szalotki albo cebulę, wątróbkę, doprawić tymiankiem i pieprzem. Smażymy około 3 minuty, solimy i wyjmujemy wszystko z patelni. Patelnię zalewamy winiakiem, podpalamy i czekamy aż alkohol się wypali. Sos ze smażenia rozpuszczamy, mieszamy z winiakiem na patelni i dodajemy do wątróbek. Wystudzoną wątróbkę przecieramy przez sito, mieszamy z utartym na krem masłem i pianą z białek. Napełniamy pastą ozdobną salaterkę albo miseczkę i wstawiamy do lodówki. Przechowujemy w lodówce, natomiast nie umiem powiedzieć jak długo, ponieważ robię tę pastę przeważnie z okazji spotkań towarzyskich, podczas których w większości zostaje zjedzona. Ja dojadam resztę najdłużej kilka dni. Przepis wart wypróbowania.

Nejka

Member
Kwi 20, 2009
9
0
0
Seniorko, brak mi slow, aby wyrazic moja wdziecznosc dla Ciebie za te wszystkie ciekawe przepisy dla mnie. Co jeden - to bardziej intrygujacy. Moj ukochany ma przyjaciela. Gdy jeden drugiego zaprasza, przyrzadza cos do jedzenia. Kazdy chce przebic tego drugiego. Mam chytry plan, aby zaprosic go do nas i podac jako przystawke ten wlasnie pasztecik - daje sobie obciac trzy paznokcie, iz zadne z nas dotad nie jadlo takiej potrawy. Przepis brzmi intrygujaco ze wzgledu na bialka, ale skoro piszesz, ze gosciom zawsze smakuje, to na pewno tak jest. Dziekuje serdecznie. Alez jestem zadowolona!!! Bede informowac o tym, co przyrzadze.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Nejka, Mała_Mi słusznie zauważyła przy wątróbkach w dziale mięso/wędliny, że do tiramisu daje się amaretto, anie brandy. Zwróć na to uwagę.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Jeszcze jedna uwaga - białka są różnej wielkości i ubitej z nich piany wychodzi mniej albo więcej, więc najlepiej dodawać ją do wątróbek z masłem po trochu, żeby nie wyszła z tego paciaja. To ma być pasta, a nie zupa. Może się zdarzyć, że nie zużyjesz wszystkich ubitych białek. Zresztą, zorientujesz się po konsystencji.
Bardzo ciekawy przepis pdlinkowała też kermidt, zwróć na niego uwagę. Teraz masz już dwie pasty do wyboru. Pozdrowienia.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ela Wojtaszek

Member
Lip 7, 2006
120
0
16
Bardzo podobny przepis do podanego przez kermidt podawał Bikont i Makłowicz. Nazwali to "Fałszywe foie gras" i proponowali podawać na kawałku piernika z konfiturą wiśniowo- żurawinową. Próbowałam tylko z żurawiną, bo akurat nie miałam piernika
icon_smile.gif
i bardzo dobre było.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Watrobki jak i pasztety wedlug mnie najlepsze sa z owocowymi dodatkami. Wlasnie z zurawina, albo gruszka w occie.
mmmmm... znalazlam w piwnicy w koszyczku (nie wypakowalam) jeszcze 5 sloiczkow gruszek! Jeszcze bedzie rozpusta!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy