- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
Oryginalny przepis znalazła Margot:
http://ilovetofu-cb.blogspot.com/2010/03/m...-ananasowe.html ale szczerze mówiąc efekt za bardzo mnie nie zachwycił, po pierwsze wyszedł lekki zakalec, po drugie muffiny przypominały bardziej pierniki niż muffinki ananasowe, w kisiel ananasowy na wierzch nie chciało mi się bawić, pokombinowałam i zrobiłam własną wersję:
1,5 - 1,75 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki imbiru w proszku
0,5 puszki ananasa w plastrach + dodatkowo 3 plastry pokrojone na małe kawałki
0,5 syropu z puszki od ananasa
mała garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
1/4 szklanki oleju
1/3 szklanki cukru trzcinowego (dark muscovado)
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C., w jednej misce połączyć plastry ananasa, syrop, olej, cukier, skórkę pomarańczową i zmiksować na gładką masę, w drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia cynamon i imbir, wlać mokre do suchego, dorzucić kawałki ananasa, wymieszać i ewentualnie dosypać mąki. Blachę do muffinków wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami, nałożyć masę do 3/4 wysokości, piec przez 25 minut, wyciągnąć na drucianą siateczkę i ostudzić.
http://ilovetofu-cb.blogspot.com/2010/03/m...-ananasowe.html ale szczerze mówiąc efekt za bardzo mnie nie zachwycił, po pierwsze wyszedł lekki zakalec, po drugie muffiny przypominały bardziej pierniki niż muffinki ananasowe, w kisiel ananasowy na wierzch nie chciało mi się bawić, pokombinowałam i zrobiłam własną wersję:
1,5 - 1,75 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki imbiru w proszku
0,5 puszki ananasa w plastrach + dodatkowo 3 plastry pokrojone na małe kawałki
0,5 syropu z puszki od ananasa
mała garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
1/4 szklanki oleju
1/3 szklanki cukru trzcinowego (dark muscovado)
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C., w jednej misce połączyć plastry ananasa, syrop, olej, cukier, skórkę pomarańczową i zmiksować na gładką masę, w drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia cynamon i imbir, wlać mokre do suchego, dorzucić kawałki ananasa, wymieszać i ewentualnie dosypać mąki. Blachę do muffinków wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami, nałożyć masę do 3/4 wysokości, piec przez 25 minut, wyciągnąć na drucianą siateczkę i ostudzić.