Wiatraczki
Ciasto jest bardzo lekkie, listkujace i nie slodkie - dobrze im robi lekka mgielka cukru pudru
225g serka Philadelphia w temperaturze pokojowej
170g masla o temperaturze pokojowej
1 duze zoltko
1 1/2 szklanki maki
1 lyzka proszku do pieczenia
dowolny gesty dzem
Ser rozetrzec z maslem na puszysta mase, dodac zoltko i dobrze wymieszac. Wsypac przesiana make z proszkiem i wyrobic na dosc geste ciasto.
Podzeilic na polowe, kazda czesc splaszczyc, zwainac w folie i schlodzic w lodowce przez conajmniej 1 godzine.
Rozgrzac piekarnik do 180 st.C. Rozwalkowac ciasto dosc cienko i wykrawac nozem 7 centymetrowe kwadraty. Kazdy kwadrat naciac od kazdego rogu prawie do srodka, zagiac co drugi rozek do srodka lekko naciskajac (ponizej na zdjeciu widac technike skladania) - w srodek nalozyc kleks dzemu.
Piec okolo 14-16 minut az bede zlociste, przestudzic na drucianej siateczce, oproszyc lekko cukrem pudrem.
Ciasto jest bardzo lekkie, listkujace i nie slodkie - dobrze im robi lekka mgielka cukru pudru
225g serka Philadelphia w temperaturze pokojowej
170g masla o temperaturze pokojowej
1 duze zoltko
1 1/2 szklanki maki
1 lyzka proszku do pieczenia
dowolny gesty dzem
Ser rozetrzec z maslem na puszysta mase, dodac zoltko i dobrze wymieszac. Wsypac przesiana make z proszkiem i wyrobic na dosc geste ciasto.
Podzeilic na polowe, kazda czesc splaszczyc, zwainac w folie i schlodzic w lodowce przez conajmniej 1 godzine.
Rozgrzac piekarnik do 180 st.C. Rozwalkowac ciasto dosc cienko i wykrawac nozem 7 centymetrowe kwadraty. Kazdy kwadrat naciac od kazdego rogu prawie do srodka, zagiac co drugi rozek do srodka lekko naciskajac (ponizej na zdjeciu widac technike skladania) - w srodek nalozyc kleks dzemu.
Piec okolo 14-16 minut az bede zlociste, przestudzic na drucianej siateczce, oproszyc lekko cukrem pudrem.