Joanna @ 14 Aug 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=344696Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Podsypując mąką, rozwałkować ciasto na krążek o średnicy około 32 cm.
Przenieść ciasto na blachę. Nałożyć nadzienie, zostawiając pięciocentymetrowy margines wolnego brzegu. Dokładnie zawinąć ciasto nad nadzieniem. Posmarować jajkiem, posypać cukrem. Piec około 50 minut.
Ponieważ w czasie pieczenia część soku z owoców może wypłynąć, piec tartę na blasze z podniesionymi brzegami.Tarty tej z założenia nie piecze się w formie tartowej , tylko na blasze z wyposażenia piekarnika ( stąd nazwa - tarta wiejska, rustykalna), więc jej wielkość ustala się samemu przez większy czy mniejszy margines ciasta zawijanego do góry.
Oczywiście można też piec w formie ( vide mój post z poprzedniej strony) i tym samym pozbawić się przyjemności chrupania pysznego rantu....![]()
villanelle @ 6 Sep 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=357650dowiedziałam się, że nie przepadam za ciastami ze śliwkami
To następne zrób z jabłkami, brzoskwiniami, gruszkami itp.![]()
Joanna @ 4 Aug 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=734565Ciasto jest po prostu doskonałe.Joanno, nie mam żadnych wątpliwości, że ciasto jest doskonałe... jak wszystkie, które proponujesz![]()
Joanno, robiłaś może ten fioletowy sernik? Jak go oceniasz?
Maraa @ 4 Aug 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=734568Joanno, robiłaś może ten fioletowy sernik? Jak go oceniasz?Miałam go robić wczoraj, ale nie dostałam jagód.
Trafiłam za to na piękne, węgierkopodobne śliwki.![]()
Ale co się odwlecze...![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.