Wieniec drozdzowy z kardamonem
W stylu cynamonowych slimaczkow, ale niezupelnie. Ciasto pieczone jest w calosci, a nie jako osobne buleczki
Ciasto:
3/4 szklanki cieplej wody
3 lyzki roztopionego masla
4 lyzki cukru
2 1/2 lyzeczki suchych drozdzy
1 cale jajko
1 zoltko
szczypta soli
2 lyzki mleka w proszku
2 1/2-3 szklanki maki
1/2 lyzeczki (czubate) sproszkowanego kardamonu
Nadzienie:
2 lyzki miekkiego masla
4 lyzki cukru
1 lyzka cynamonu w proszku
1/2 lyzeczki sproszkowanego kardamonu
W duzej misce wymieszac wode, maslo i cukier. Wsypac drozdze i zostawic na 5 minut, az utworza sie pecherzyki. Dodac jajko, zoltko, sol i mleko w proszku, dobrze wymieszac. Stopniowo dodac 2 1/2 szklanki maki, ciagle mieszajac az utworzy sie miekkie ciasto. Przelozyc ciasto na stolnice i wyrabiac podsypujac pozostala maka do czasu az ciasto bedzie gladkie i elastyczne. Przelozyc do wysmarowanej maslem miski, przykryc i zostawic do wyrosniecia na okolo 1 godzine.
Wyrosniete ciasto przelozyc na stolnice i wywalkowac na prostokat 30x20cm. Posmarowac miekkim maslem i posypac cukrem zmieszanym z cynamonem i kardamonem.
Zwinac dosc ciasno jak rolade, zaczynajac od dluzszego boku. Przelozyc na posmarowana maslem blache i polaczyc dwa konce walka, tworzac z rolady kolko. Robic naciecia nozem, mniej wiecej co 2cm, nacinajac prawie do konca. Kazdy w ten sposob powstaly plasterek klasc na boku, tworzac w ten sposob wianuszek. Przykryc i zostawic do wyrosniecia na nastepna godzine.
Kiedy ciasto podwoi swoja objetosc, posmarowac rozbeltanym jajkiem i posypac grubym cukrem i platkami migdalowymi (niekoniecznie). Piec w temperaturze 180ºC okolo 15-25 minut, do momentu az ciasto jest lekko zlote.
W stylu cynamonowych slimaczkow, ale niezupelnie. Ciasto pieczone jest w calosci, a nie jako osobne buleczki
Ciasto:
3/4 szklanki cieplej wody
3 lyzki roztopionego masla
4 lyzki cukru
2 1/2 lyzeczki suchych drozdzy
1 cale jajko
1 zoltko
szczypta soli
2 lyzki mleka w proszku
2 1/2-3 szklanki maki
1/2 lyzeczki (czubate) sproszkowanego kardamonu
Nadzienie:
2 lyzki miekkiego masla
4 lyzki cukru
1 lyzka cynamonu w proszku
1/2 lyzeczki sproszkowanego kardamonu
W duzej misce wymieszac wode, maslo i cukier. Wsypac drozdze i zostawic na 5 minut, az utworza sie pecherzyki. Dodac jajko, zoltko, sol i mleko w proszku, dobrze wymieszac. Stopniowo dodac 2 1/2 szklanki maki, ciagle mieszajac az utworzy sie miekkie ciasto. Przelozyc ciasto na stolnice i wyrabiac podsypujac pozostala maka do czasu az ciasto bedzie gladkie i elastyczne. Przelozyc do wysmarowanej maslem miski, przykryc i zostawic do wyrosniecia na okolo 1 godzine.
Wyrosniete ciasto przelozyc na stolnice i wywalkowac na prostokat 30x20cm. Posmarowac miekkim maslem i posypac cukrem zmieszanym z cynamonem i kardamonem.
Zwinac dosc ciasno jak rolade, zaczynajac od dluzszego boku. Przelozyc na posmarowana maslem blache i polaczyc dwa konce walka, tworzac z rolady kolko. Robic naciecia nozem, mniej wiecej co 2cm, nacinajac prawie do konca. Kazdy w ten sposob powstaly plasterek klasc na boku, tworzac w ten sposob wianuszek. Przykryc i zostawic do wyrosniecia na nastepna godzine.
Kiedy ciasto podwoi swoja objetosc, posmarowac rozbeltanym jajkiem i posypac grubym cukrem i platkami migdalowymi (niekoniecznie). Piec w temperaturze 180ºC okolo 15-25 minut, do momentu az ciasto jest lekko zlote.
