- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
Alforda. Z Liską i Bajaderką jesteśmy fankami
1 szklanka mąki ryżowej (wg Alforda to nie moze być ta ryżowa wyglądająca jak mąka ziemniaczana, czyli z lepkiego ryżu, tylko normalna ryżowa mąka. ja robiłam z obudwu i nie ma jakiejś wielkiej różnicy... )
5 szklanek mąki
2 szklanki wody ciepłej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka drożdży instant (ale bardzo płaska)
1,5 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
Rozpuścić drożdze w wodzie, dodać cukier i mąkę ryżową i wymieszać. Dodać sól i mąkę (nie całą od razu, dstosować do wilgotności ciasta). Wyrabiać 3 minuty na wolnych obrotach. Przykryć i zosatwić w naoliwionej misce na 1,5 godziny, az podwoi objętość. Podzielić na 8 części. Z każdej formować najpierw palcami, a potem wałki podłuzne, wyciągnięto jajowate placuski. Następnie placuszki zrolować tak zaczynając od krótszego boku i rolując jednoczesnie rozciągamy powstający rulon aż będzie miał ok 20 cm. Układać na papierze do pieczenia spojeniem do góry i dać im wyrosnąć 30 minut - aż znów podwoją objętość.
Piec w 220 st 15 minut.
PRZEPYSZNE!
1 szklanka mąki ryżowej (wg Alforda to nie moze być ta ryżowa wyglądająca jak mąka ziemniaczana, czyli z lepkiego ryżu, tylko normalna ryżowa mąka. ja robiłam z obudwu i nie ma jakiejś wielkiej różnicy... )
5 szklanek mąki
2 szklanki wody ciepłej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka drożdży instant (ale bardzo płaska)
1,5 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
Rozpuścić drożdze w wodzie, dodać cukier i mąkę ryżową i wymieszać. Dodać sól i mąkę (nie całą od razu, dstosować do wilgotności ciasta). Wyrabiać 3 minuty na wolnych obrotach. Przykryć i zosatwić w naoliwionej misce na 1,5 godziny, az podwoi objętość. Podzielić na 8 części. Z każdej formować najpierw palcami, a potem wałki podłuzne, wyciągnięto jajowate placuski. Następnie placuszki zrolować tak zaczynając od krótszego boku i rolując jednoczesnie rozciągamy powstający rulon aż będzie miał ok 20 cm. Układać na papierze do pieczenia spojeniem do góry i dać im wyrosnąć 30 minut - aż znów podwoją objętość.
Piec w 220 st 15 minut.
PRZEPYSZNE!

Ostatnią edycję dokonał moderator: