Wigilijna zupa migdałowa

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Wiem, że do wigilii jeszcze sporo czasu, ale rozpoczął się już grudzień i dobrze byłoby zacząć poznawać nowe przepisy, bo a nuż zechcemy czymś uzupełnić naszą wigilię lub dni świąteczne. Tę zupę robiłam, jako drugą po barszczu, kiedy mój syn był mały. Bardzo wszystkim smakowała. Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja".

Składniki
15 dkg oparzonych, obranych i zmielonych migdałów
półtora litra wrzącego mleka
trochę cukru, tylko do smaku
wypieczony na sypko ryż, po 1 łyżce na osobę
2 - 3 surowe żółtka

Zmielone migdały zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy przez 15 minut. Słodzimy dość skąpo, tylko do smaku. Do wazy wkładamy ryż. Żółtka rozrabiamy z odrobiną zupy, dodając jej więcej w miarę ucierania żółtek i podprawiamy nimi zupę. Podgrzewamy silnie, nie dopuszczając do zagotowania. Nalewamy do wazy na włożony tam ryż i zaraz podajemy.

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Seniorko, zrobiłam. Co prawda z pewnymi modyfikacjami, mianowicie nie dałam żółtka, a zagęściłam odrobiną kaszy manny (naprawdę odrobiną, by zupa została zupą
icon_wink.gif
). Dodałam trochę cukru migdałowego i posypałam lekko podprażonymi płatkami migdałów.

Bardzo dobre, serdeczne dzięki za przepis i inspirację - nie miałam pojęcia, że istnieje coś takiego jak zupa migdałowa!
anbetung.gif

Załączniki

• migdaly.JPG
    migdaly.JPG
    32.7 KB · Wyświetleń: 0
  • migdaly2.JPG
    migdaly2.JPG
    19.1 KB · Wyświetleń: 0

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Cieszę się Lud_, że zupa Ci smakowała. Jest to zupa mojego dzieciństwa, a póżniej mojego syna. Chociaż przepadał za nią też mój Ojciec. Z żółtkami jest bardziej aksamitna. Ale widać i bez tego może być dobra. Pomysł z płatkami jest doskonały. Pozdrowienia.

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
seniorka @ 22 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=794716Cieszę się Lud_, że zupa Ci smakowała. Jest to zupa mojego dzieciństwa, a póżniej mojego syna. Chociaż przepadał za nią też mój Ojciec. Z żółtkami jest bardziej aksamitna. Ale widać i bez tego może być dobra. Pomysł z płatkami jest doskonały. Pozdrowienia.
anbetung.gif

sionia @ 22 Dec 2008 napisał:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Zupa mało znana, więc może warto zapoznać się z tym, co dawniej się też jadało. A może ktoś zechce podać tę zupę jako drugą na wigiliojny stół?

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
ja przeczytałam 'makowa' i przyleciałam z zaciekawieniem sprawdzić cóż to za cudeńko. Ale rozczarowana nie jestem bo migdałowa też brzmi smacznie
lecker.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Możesz go ugotować ( nie rozgotować!) lub wypiec na sypko, byle nie był surowy. To jest tylko dodatek do zupy, jak np. do pomidorowej.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
zrobiłam - bardzo dobra
icon_smile.gif

podobnie jak Lud_ nie dawałam żółtek tylko kaszę manną, posypałam płatkami migdałowymi, no i sypnełam cynamonem bo tak stał na widoku i kusił
icon_mrgreen.gif

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
To ja podciągne bo chciałabym tę zupę zrobić na wigilię, zdecydowanie z żółtkami, żeby była aksamitna.

Tylko chciałabym uniknąć ryżu, wolałabym jako zupę krem posypaną czymś. No własnie, tylko czy poza migdałami, żeby była bardziej sycąca i nie straciła charakteru? Duńską zupę z porów posypuję tartym żołtym serem, prażonymi pestkami dyni i grzankami ale do zupy migdałowej nic z tego nie pasuje.

Migały prażone, cynamon tez mi się podoba, co jeszcze?

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Rodzynki, grzanki z bułki rumienione na oleju skoro ma być na wigilię. Żurawina ładnie by wyglądała i posiekane pistacje - jak w ciasteczkach cranberry noels.

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
Żurawina to jest to! I odrobina posiekanych pistacji.... mniam, nie pogryzą się z migdałami?

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Nie sądzę. Dziewczyny ciasteczka obtaczały w migdałowych płatkach więc to połączenie i tu też pewnie się sprawdzi
daumen.gif

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
Jaco, jak lubisz grzanki, to może podpieczone na krucho grzanki ze słodkiej bułki (chałki, brioszki), albo zezłocone na odrobinie słodkiego masła. I do tego podprażone migdały.

Zupa brzmi pysznie, też się muszę pokusić. Świąt w tym roku co prawda nie wyprawiam, ale okazja się znajdzie
lecker.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
U mnie się je. Mama karpia zawsze i tylko na maśle smaży na Wigilię.
A może to też w sumie od domu zależy?
gruebel_2.gif

W niektórych domach do kolacji wigilijnej się podaje wino a u mnie jest bez % - można dopiero po pasterce na rozgrzewkę
icon_mrgreen.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Można z groszkiem ptysiowym, można z grzankami. U mnie nie jest tak restrykcyjnie i używa się masła. Wyniosłam to z domu i te smaki ciagną się za mną całe życie. Ale co komu odpowiada, to na pewno będzie dobre
icon_rolleyes.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy