Wigilijne makówki (makiełki)

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Pół kg maku niebieskiego
Litr mleka
Bakalie (dużo)
Bułka wrocławska (weka,krakowska ew.zwykła)
Cukier
Olejek migdałowy
Rum (przymusu nie ma)

Zagotować mak z mlekiem, nie odciskając przekręcic przez maszynkę jak do makowca.
Posłodzić, dodać bakalie, olejek zapachowy, rum, wymieszać. Powinien być mocno słodki i mokry.
W salaterce ułożyć na dnie warstwę maku, potem kromki bułki,znowu mak i tak aż do wypełnienia miski.
Na wierzchu winien być mak, przyozdobiony płatkami migdałów, rodzynkami i orzechami.

Nie polecam słodzenia maku miodem. Makówki z miodem szybciej fermentują.
Zamiast mleka można mak sparzyć wodą przedłużając w ten sposób czas przechowywania makiełek.Ale to chyba nie ma sensu, są zjadane natychmiast w ogromnych ilościach.

Potrawa powinna być przygotowana dzień przed podaniem, aby mleko miało czas wsiąknąć w bułkę.
To tradycyjna potrawa wigilijna na Śląsku.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ja bym ten mak z bakaliamy zjadła jeszcze przed przełożeniem
icon_redface.gif

mniam.gif

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
U nas makiełki robi się mieszając bakaliowy słodki mak z kluskami własnej roboty (takimi lanymi)... Lub z makaronem, jeśli lenistwo lub przemęczenie wszystkich ogarnie - też jest pyszny
icon_smile.gif

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
U nas do takiej masy makowej (bez bułki) dodaje się jeszcze miód i miesza z kluseczkami domowej roboty.

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Mycha, ja napisałam, jak ja robię i jak mnie nauczono.
Pewnie w każdej potrawie są jakieś różnice w zależności od pani domu, choć wydaje sie, że potrawa taka sama.
icon_lol.gif

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
ja robi sie podobnie lecz nie uzywam bulki tylko sucharków namoczonych w mleku, No i makówka z moich rodzinnych stron nie jest slodka i tez nie robimy na miodzie

blandine

Member
Paź 30, 2006
364
0
0
no u nas tylko na mleku, tylko z miodem -inaczej to nie makówki( jak dla mnie)
jednak my najpierw mielimy mak(recznie odpada- bo najmniej 1kg trzeba zmielić ;) )
potem zagotowujemy z mlekiem,dodajemy maaasę miodu,rodzynek.....jak ukladamy warstwy z francuzem (zw chyba w inncyh regionach bulka wroclawska...) to kazda posypujemy wiorkami kokosowymi i posiekanymi migdalami,czasem dodajemy orzechy laskowe....ja cale Swieta moglabym jesc tylko makowki
mniam.gif
mniam.gif
icon_smile.gif
wiec fermentacja nei wchodzi w gre ;) na Nowy Rok trzeba robic nowe
icon_smile.gif

juz mi slinka cieknie a tu jeszce miesiac czekania
cry_1.gif

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
Ok ja sie tylko tu wpisze żeby nie zapomnieć gdzie jest ten wątek
icon_wink.gif
bo będzie koniecznie niezbędnie potrzebny by zrobić wrażenie na teściach
icon_wink.gif

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Pierwszy raz jadłam podczas ostatnich świąt u rodziny mojego chłopaka. Byłam zaskoczona, że można jeść bułkę z makiem i bakaliami... Mimo to, bardzo mi posmakowało.

Dziękuję za przepis.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy