- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Wiśnie pod pierzynką
* 1.5 szklanki mąki
* 1 /2 kostki masła
* 3 jajka
* 1/3 szklanki cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* cukier waniliowy
* 2 łyżki śmietany
* 1-2 łyżeczki kakao
* 1 słoik dżemu wiśniowego
1 . Rozbić jajka i oddzielić białka. Z cukru, mąki, masła, żółtek, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy części; jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych części dodać kakao. Ciasto włożyć na ok. 1 godzinę do zamrażalnika.
2. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru.
Na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę (zamiast tego można użyć papieru do pieczenia ciasta), układać składnki warstwami. Najpierw spód wylepiamy cienką warstwą ciasta białego z większej porcji.
Na to dajemy warstwę dżemu wiśniowego i ubitą pianę.
Na pianę ścieramy na tarce jarzynowej grubej ciemne ciasto, a na wierzch â mniejszą porcję białego ciasta.
Pieczemy na złoty kolor ok. 35 min. W 180 st.
Po wystudzeniu ciasto kroimy na kwadraty jak szarlotkę.
Piekę w kwadratowej blaszcze 23 x 23 cm.
Polecam, SMACZNEGO!

* 1.5 szklanki mąki
* 1 /2 kostki masła
* 3 jajka
* 1/3 szklanki cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* cukier waniliowy
* 2 łyżki śmietany
* 1-2 łyżeczki kakao
* 1 słoik dżemu wiśniowego
1 . Rozbić jajka i oddzielić białka. Z cukru, mąki, masła, żółtek, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy części; jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych części dodać kakao. Ciasto włożyć na ok. 1 godzinę do zamrażalnika.
2. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru.
Na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę (zamiast tego można użyć papieru do pieczenia ciasta), układać składnki warstwami. Najpierw spód wylepiamy cienką warstwą ciasta białego z większej porcji.
Na to dajemy warstwę dżemu wiśniowego i ubitą pianę.
Na pianę ścieramy na tarce jarzynowej grubej ciemne ciasto, a na wierzch â mniejszą porcję białego ciasta.
Pieczemy na złoty kolor ok. 35 min. W 180 st.
Po wystudzeniu ciasto kroimy na kwadraty jak szarlotkę.
Piekę w kwadratowej blaszcze 23 x 23 cm.
Polecam, SMACZNEGO!


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: