Wiśnie pod pierzynką

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Wiśnie pod pierzynką

S4020877.jpg

* 1.5 szklanki mąki
* 1 /2 kostki masła
* 3 jajka
* 1/3 szklanki cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* cukier waniliowy
* 2 łyżki śmietany
* 1-2 łyżeczki kakao
* 1 słoik dżemu wiśniowego

1 . Rozbić jajka i oddzielić białka. Z cukru, mąki, masła, żółtek, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy części; jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych części dodać kakao. Ciasto włożyć na ok. 1 godzinę do zamrażalnika.

2. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru.
Na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę (zamiast tego można użyć papieru do pieczenia ciasta), układać składnki warstwami. Najpierw spód wylepiamy cienką warstwą ciasta białego z większej porcji.
Na to dajemy warstwę dżemu wiśniowego i ubitą pianę.
Na pianę ścieramy na tarce jarzynowej grubej ciemne ciasto, a na wierzch – mniejszą porcję białego ciasta.

Pieczemy na złoty kolor ok. 35 min. W 180 st.

Po wystudzeniu ciasto kroimy na kwadraty jak szarlotkę.

Piekę w kwadratowej blaszcze 23 x 23 cm.


Polecam, SMACZNEGO!
mniam.gif



wink.gif
 

Załączniki

  • S4020877.jpg
    S4020877.jpg
    874.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Dziękuję Agatko
icon_redface.gif
icon_biggrin.gif
Ja także uwielbiam taką porcelanę
icon_biggrin.gif


Co do ciasta, będzie smaczne także z innymi owocami, można je śmiało zrobic z dżemem (lub konfiturą) truskawkowym, brzoskwiniowym czy innym, jaki się lubi.
icon_razz.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Hmm...to chyba coś jak skubaniec czy tam pleśniak
icon_wink.gif

mniam.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Może być 30%, ja dawałam gęstą 22%. To zależy od firmy, jeśli jest gęsta, może być nawet 18%
icon_biggrin.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Dla tych, którzy nie przepadają za wiśniemi - jabłka pod pierzynką
icon_mrgreen.gif


S4020915.jpg
 

Załączniki

  • S4020915.jpg
    S4020915.jpg
    881.6 KB · Wyświetleń: 0

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
2
0
ciasto piękne ! zastanawiam się , jeżeli mam lekko płynne jabłka czy nie podpiec najpierw ciasta żeby nie zrobił się zakalec ?
gruebel_2.gif
( i jaki czas pieczenia )
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Piecze się ok 35 minut, potem sprawdzamy patyczkiem do szaszłyka, czy spód jest upieczony, tzn. czy ciasto nie zostaje na patyczku.

Przyznam, że ja nigdy w przypadku tego ciasta nie podpiekałam go oddzielnie. Moje jabłka nie były bardzo płynne, jak gęsta śmietana. W przypadku ciasta z kunfiturami też nie podpiekam, a wiadomo, że one się zawsze rozpuszczają - zakalec się nie robił.

Ale sądzę, że nic złego się nie stanie, jeśli się najpierw trochę podpiecze sam spód - przynajmniej nie będziesz się martwiła, czy się dobrze upiekło.
icon_razz.gif
Tylko potem trzeba odpowiednio skrócić czas pieczenia, by się nie przypaliło.

W przypadku wersji z jabłkami zrezygnowałam z ciemnego ciasta - 2/3 ciasta poszło na spód a 1/3 na wierzch.
Życzę smacznego!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
To może podpiec spód, nałożyć nadzienie (jabłka czy co tam
icon_wink.gif
) i włączyc pieczenie z góry
gruebel_2.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Może i tak, byle nie spalić
icon_wink.gif


Dla mnie urok tego ciasta polega na tym, że piecze się je od razu w całości, bez zawracania głowy
icon_wink.gif
.
Na surowe ciasto, (można ponakłówać widelcem) idzie masa, na to piana, na to ciasto i siup! do piekarnika - i zakalec nie zrobił mi się ani razu!
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Moni, nie widziałam wcześniej Twojego przepisu, u mnie w domu Mama robiła takie ciasto odkąd pamiętam.
icon_smile.gif

(oczywiście, nie tylko to jedno, robiła tez inne
icon_wink.gif
)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Mój wypiek na Wiśniowy Weekend

S4021450.JPG

z_wisniami.JPG
 

Załączniki

  • S4021450.JPG
    S4021450.JPG
    37.2 KB · Wyświetleń: 0
  • z_wisniami.JPG
    z_wisniami.JPG
    39.9 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy