tatter
Moderator
- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Teflonowa powloke rzeczywiscie mozna zniszczyc w trakcie flamberowania, ale tylko wtedy imo, gdy plomien nie jest kontrolowany i dla poczatkujacych doskonale sprawdzaja sie wszystkie inne patelnie. Smaze na zeliwnych, stalowych i miedzianych, ale przyznac sie musze, ze flamberowalam wielokrotnie na teflonowych rowniez.
Ogolnie rzecz biorac samo flamberowanie odbywa sie w temperaturach ktore nie niszcza teflonu, jesli o to ci chodzi.
edit: o jeszcze jedno. Alcohol (rum, koniak, brandy, whisky), ktory uzywam do flamberowania musi byc cieply, inaczej sie nie zapali, wiec polewam, spryskuje uprzednio ocieplnym alkoholem (temp. ok 50C), lub przesuwam mieso itp na bok patelni i w puste miejsce wlewam brandy, i gdy jest ciepla zapalam.
Ogolnie rzecz biorac samo flamberowanie odbywa sie w temperaturach ktore nie niszcza teflonu, jesli o to ci chodzi.
edit: o jeszcze jedno. Alcohol (rum, koniak, brandy, whisky), ktory uzywam do flamberowania musi byc cieply, inaczej sie nie zapali, wiec polewam, spryskuje uprzednio ocieplnym alkoholem (temp. ok 50C), lub przesuwam mieso itp na bok patelni i w puste miejsce wlewam brandy, i gdy jest ciepla zapalam.
Ostatnią edycję dokonał moderator: