Wyborna musztarda pomidorowa

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
morelki2_184.jpg

Wyborna musztarda pomidorowa
przepis z bloga Crust and Dust
Czas przygotowania: 2 dni

Składniki:
6 kg pomidorów
1/2 kg cebuli
1/2 szklanki musztardy sarepskiej
1 łyżka soli
1 łyżka papryki słodkiej
1 l octu
25 dkg cukru białego
1 łyżka imbiru
1 łyżka pieprzu
1 łyżka cynamonu
1 łyżka ziela angielskiego
15 listków laurowych
1/2 gałki muszkatołowej
7 goździków

Ocet wraz z cukrem, imbirem, pieprzem, cynamonem, zielem angielskim, listkami laurowymi, gożdzikami i startą gałką muszkatołową doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy do szklanego naczynia, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 12 godzin, po tym czasie na "odstanie" odcedzamy zalewę octową.
Pomidory myjemy, kroimy na ósemki. Cebulę kroimy w duże kawałki. Pomidory i cebulę rozgotowujemy, przecieramy przez sito i zalewamy odcedzonym octem. Smażymy do uzyskania bardzo gęstej masy (takiej jak gęste powidła śliwkowe), dodajemy musztardę, sól i paprykę. Wkładamy do wyparzonych słoików, zamykamy, odwracamy do góry dnem i czekamy, aż wystygną.
Uwagi
-dałam 150 g cukru brązowego
- octu 1/2 litra,a na drugi raz dam jeszcze mniej i octu jabłkowego, myślę ,że 1 szklanka starczy
- ja gotowałam przez 4 dni
- z lenistwa mam ciut rzadsze niż autorzy przepisu ( tez ze względu ,że bardzo pryska i na reku już z 10 pęcherzy mam)
- to jest bardzo smaczne, mi tylko trochę za bardzo octowe
morelki2_210.jpg

Załączniki

• morelki2_184.jpg
    morelki2_184.jpg
    258.7 KB · Wyświetleń: 5
  • morelki2_210.jpg
    morelki2_210.jpg
    210.9 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
parę dni temu robiłąm właśnie z tego przepisu,czekam na opinię męża,
bo ja ogólnoie kocham wszystko co pomidorowe i paprykowe.
icon_smile.gif

LaKafka

Member
Wrz 17, 2014
11
0
0
Zrobiłam, wprowadziłam zmiany do przepisu:
- użyłam 4 kg pomidorów (nie mam większego gara) i ok. 1 kg cebuli
- sugerując się uwagami Margot (słusznymi bardzo) dałam tylko 1 szklankę octu jabłkowego (absolutnie wystarczy, wolę sobie nie wyobrażać smaku z 1 litrem octu spirytusowego jak radzą w oryginalnym przepisie na blogu) oraz 1 szlkankę cukru muscovado
- użyłam 1 słoik (chyba 180 g) musztardy sarepskiej
- nie dałam cynamonu, za to sypnęłam gorczycy, imbir świeży i trochę ostrej papryki
- gotowałam na maleńkim ogniu na płytce przez 4 dni po 3-4 godziny dziennie, zgęstniało do konsystencji hmmm ketchupu?

Dzięki piękne za przepis. Bardzo wszystkim smakowało i obawiam się, że do zimy nie dotrwa, chyba, że wyniosę do piwnicy i schowam gdzieś pod materacem wodnym
icon_mrgreen.gif

Następnym razem dałabym więcej musztardy (może rosyjskiej?) i coś jeszcze do zaostrzenia, żeby było bardziej musztardowo, a mniej ketchupowo. Ale i tak pyszne. My to jemy jako smarowidło na kanapki z serem, albo pasztetem z soczewicy i do tego sałata i pomidor albo ogórek kiszony. Bosssskie.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy