- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113

Wyborna musztarda pomidorowa
przepis z bloga Crust and Dust
Czas przygotowania: 2 dni
Składniki:
6 kg pomidorów
1/2 kg cebuli
1/2 szklanki musztardy sarepskiej
1 łyżka soli
1 łyżka papryki słodkiej
1 l octu
25 dkg cukru białego
1 łyżka imbiru
1 łyżka pieprzu
1 łyżka cynamonu
1 łyżka ziela angielskiego
15 listków laurowych
1/2 gałki muszkatołowej
7 goździków
Ocet wraz z cukrem, imbirem, pieprzem, cynamonem, zielem angielskim, listkami laurowymi, gożdzikami i startą gałką muszkatołową doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy do szklanego naczynia, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 12 godzin, po tym czasie na "odstanie" odcedzamy zalewę octową.
Pomidory myjemy, kroimy na ósemki. Cebulę kroimy w duże kawałki. Pomidory i cebulę rozgotowujemy, przecieramy przez sito i zalewamy odcedzonym octem. Smażymy do uzyskania bardzo gęstej masy (takiej jak gęste powidła śliwkowe), dodajemy musztardę, sól i paprykę. Wkładamy do wyparzonych słoików, zamykamy, odwracamy do góry dnem i czekamy, aż wystygną.
Uwagi
-dałam 150 g cukru brązowego
- octu 1/2 litra,a na drugi raz dam jeszcze mniej i octu jabłkowego, myślę ,że 1 szklanka starczy
- ja gotowałam przez 4 dni
- z lenistwa mam ciut rzadsze niż autorzy przepisu ( tez ze względu ,że bardzo pryska i na reku już z 10 pęcherzy mam)
- to jest bardzo smaczne, mi tylko trochę za bardzo octowe

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: