- Lis 10, 2004
- 546
- 0
- 0
Zakręcony chleb z pesto
lekko razowy, dobry do zup, sałatek, grilowanego mięsa lub ryb
wspaniały smak i zapach, bardzo efektowny wygląd
źle (krótko) się przechowuje, tzn. bardzo szybko znika 


- 175 ml wody
- 90 ml mleka
- 15 g (1 1/2) łyżki oliwy z oliwek*1
- 25 g (1 1/2 łyżki) cukru
- 9 g (1 1/2) łyżeczki soli
- 400 g (3 szklanki) mąki pszennej
- 165 g (1 1/4 szklanki) mąki pszennej razowej
- 5 g (1 łyżeczka) suchych drożdży
- 100 g (6 łyżek) pesto (do posmarowania)
- : wrzucić wszystkie składniki (z wyjątkiem pesto) do maszyny, ustawić na wyrabianie ciasta, nacisnąć przycisk start.
- Ręczniki: wymieszać wszystkie składniki, dokładnie wyrobić ciasto, przełożyć do posmarowanej olejem miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 60-70 minut).
- Wyciągnąć ciasto, spuścić powietrze i odstawić na 5 minut, żeby odpoczęło.
- Posmarować olejem foremkę (np. keksówkę 24x10x6 cm).
- Rozwałkować ciasto na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt o rozmiarach 20-25 cm szeroki i 40-45 cm długi.
- Rozprowadzić pesto równomiernie po całym cieście, pozostawiając małe marginesy przy brzegach.
- Zwinąć ciasto w gruby cylinder (roladę) i włożyć do foremki "szwem" do dołu.
- Przykryć ściereczką lub naoliwioną folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Nagrzać pierkarnik do temperatury 180°C. Piec 30-35 minut. Wyciągnąć z foremki i ostudzić na siatce.
- od jednego węższego brzegu prostokąta do drugiego (rolada)
- od obu brzegów do środka (tzw. świńskie uszy)
- jw. ale wkładamy do keksówki "szwem" do góry (trzeba piec w nieco większej foremce, bo inaczej "uszy" wypadną na zewnątrz)
- stroną z pesto na zewnątrz
rofl: - nie polecam)
- Powierzchnię chleba można posmarować rozbełtanym jajkiem, wtedy uzyskujemy piękną błyszczącą ciemnozłotą skórkę. Trzeba jednak przy tym pamiętać, żeby zostawić niewielki nieposmarowany jajkiem pasek ciasta ok. 0.5-1cm od krawędzi keksówki, gdyż w przeciwnym razie skórka chleba przywrze do brzegu blaszki, a rosnące w piecu ciasto prąc w jedynym nieograniczonym kierunku czyli ku górze, oderwie z łatwością "czapę" chleba, tworząc interesujące poniekąd efekty - patrz zdjęcia:
- Pesto - może być ze sklepu lub zrobione samodzielnie*2 100 g świeżej bazylii
- 10 g (1 łyżka) orzeszków piniowych*3
- 1 ząbek czosnku
- 10 g (1 czubata łyżka) parmezanu
- szczypta soli
- około 10-15 g (1-2 łyżek) oliwy z oliwek
Wszystkie składniki zmiksować lub utrzeć w moździerzu, dodając tyle oliwy, aby uzyskać właściwą konsystencję.
----------- *1
- *2 (Niebo w gębie).
- *3 wydłubanymi z wielkich szyszek) można użyć orzechów włoskich. Polskie włoskie też się nadają, choć ja najczęściej mam włoskie kalifornijskie, więc żeby uniknąć konfuzji, jako zamiennika czasami używam australijskich orzechów makadamia.
-
- od jednego węższego brzegu prostokąta do drugiego (rolada)