Serdecznie witam wszystkich forumowiczów, a szczególnie tych, którym temat zalewajki na maślance z Karczmy w sanockim Rynku był kiedyś bliski. Przypadkiem dotarłem do Państwa dyskusji prowadzonej w marcu (chyba tego roku, a może i nie) na temat przepisu na rzeczoną zupę. Do całej dyskusji chciałem wtrącić swoje "trzy grosze", mam nadzieję konstruktywne...
Pełna nazwa tej zupy, zgodnie z Menu dostępnym w Karczmie brzmi :
Zalewajka na maślance wg przepisu Mietka Czytajło
Ze względu na okoliczność, że to ja jestem rzeczonym Mietkiem Cz. poczułem się w obowiązku rozwiać wszelkie wątpliwości na temat ingrediencji i technologii wykonania tej zalewajki...
Dla zainteresowanych podaję przepis w tzw. podstawowych proporcjach, tj. na 3 litry:
2 l. wywaru warzywnego (ewentualnie dla wygody może być na Vegecie)
...............................................
1 l. dobrej maślanki
4 łyżki pszennej mąki
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki kminku
................................................
Wywar ugotować. Do wrzącego wywaru wlać maślankę, uprzednio zmiksowaną (powiew nowoczesności) z mąką, czosnkiem i kminkiem. Zagotować i pogotować razem - wystarczy ok. 5 minut. Podawać z kulką gotowanych ziemniaków purre (najlepiej wczorajszych) przesmażonych z cebulką i słoniną - kulka na środek miski.
To tyle, jeśli chodzi o mnie...
Przepis pochodzi jeszcze z
ubiegłego wieku, stworzyłem go z tęsknoty za smakami i zapachami dzieciństwa i mam nadzieję, że w przyszłości wejdzie do kanonu potraw regionalnych Ziemi Sanockiej
Smacznego..!
Z pozdrowieniami - autor.
P.S. Na wszelkie ewentualne pytania chętnie odpowiem...
Pełna nazwa tej zupy, zgodnie z Menu dostępnym w Karczmie brzmi :
Zalewajka na maślance wg przepisu Mietka Czytajło
Ze względu na okoliczność, że to ja jestem rzeczonym Mietkiem Cz. poczułem się w obowiązku rozwiać wszelkie wątpliwości na temat ingrediencji i technologii wykonania tej zalewajki...
Dla zainteresowanych podaję przepis w tzw. podstawowych proporcjach, tj. na 3 litry:
2 l. wywaru warzywnego (ewentualnie dla wygody może być na Vegecie)
...............................................
1 l. dobrej maślanki
4 łyżki pszennej mąki
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki kminku
................................................
Wywar ugotować. Do wrzącego wywaru wlać maślankę, uprzednio zmiksowaną (powiew nowoczesności) z mąką, czosnkiem i kminkiem. Zagotować i pogotować razem - wystarczy ok. 5 minut. Podawać z kulką gotowanych ziemniaków purre (najlepiej wczorajszych) przesmażonych z cebulką i słoniną - kulka na środek miski.
To tyle, jeśli chodzi o mnie...
Przepis pochodzi jeszcze z

Smacznego..!
Z pozdrowieniami - autor.
P.S. Na wszelkie ewentualne pytania chętnie odpowiem...