Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Przepis pochodzi z gazety - chyba z Claudii ale to było tak dawno że na 100 % nie jestem pewna. Odnalazłam go również w skrzętnie niegdyś kupowanych segregatorach Kolekcji Dobrej Kuchni.


Skład:
500 g makaronu świderki - ugotować
500 g kiełbasy (tu w sumie pełna dowolność, może być też mięso ale nie surowe) - kiełbasę podsmażyć
1 słoiczek marynowanych pieczarek - osączyć i pokroić w plasterki
1 puszka kukurydzy - osączyć z zalewy
natka pietruszki - drobno posiekana

I zalewa:
2 jajka
3/4 szkl. mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

II zalewa:
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu
niepełna szklanka wody
sól, pieprz (uważać żeby nie przesadzić ze wzgl. na rodzaj kiełbasy i ilości przypraw w zalewie I)

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 st.

Ugotowany makaron, podsmażoną kiełbasę, pieczarki w plasterkach, kukurydzę i natkę wkładamy do nasmarowanego tłuszczem (np. ze smażenia kiełbasy) naczynia żaroodpornego lub brytfanki, mieszamy dokładnie, zalewamy zalewą nr I i wkładamy do gorącego piekarnika na 20 min.

Po 20 minutach zalewamy zapiekankę zalewą nr II, posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika na około 10 min - do uzyskania złotego koloru.

Smacznego.
mniam.gif

danie.jpgprzeroj.jpg
 

Załączniki

  • danie.jpg
    danie.jpg
    49.3 KB · Wyświetleń: 1
  • przeroj.jpg
    przeroj.jpg
    55.6 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
2 zalewy
gruebel_2.gif
Musze kiedys spróbować
icon_wink.gif

No i pytanie, czemu pieczarki z zalewy? Świeże przeciez bardziej aromatyczne
icon_mrgreen.gif
Chodzi o soki?
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
dontknow.gif
Tak stoi w przepisie.
Te konserwowe mają zupełnie inny smak niż świeże i chyba chodzi o ten ich kwaskowy posmak. Całość smakuje świetnie - ze świeżymi pewnie też byłoby dobre - ale zupełnie inne.
Spróbuj zrobić tak jak mówi przepis - napewno nie pożałujesz
lecker.gif
no chyba że jesteś przeciwniczą marynowanych pyszności i nie jadasz niczego co zawiera ocet
icon_wink.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Za słoiczek Saint Eloi zapłaciłam chyba 2,99 to jeszcze ujdzie
daumen.gif

Tylko się nie pomyl i nie kup tak jak ja kiedyś - pieczarek w słonej zalewie
ugly_08.gif
- okropność
icon_mad.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Poszperaj dobrze na półkach w jakimś markecie - napewno znajdziesz tańsze. 6 zł to czyste ździerstwo no chyba że są półlitrowe
gruebel_2.gif

Ja kupiłam w Intermarche bo to mam najbliżej - 2 min na piechotę. Słoiczek 280 gr po odsączeniu 170 - starczy
icon_wink.gif
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Zrobilam, z drobnymi zmianami (nie bylabym soba gdybym nie zmienila), czyli passata zamiast koncentratu i pieczarki zwykle podsmazone zamiast sloiczkowego.

Bylo bardzo dobre
mniam.gif
mniam.gif
Bedzie powtorka. Bardzo dziekuje Cinko
cvety.gif


Akulko, wydaje mi sie, ze wcale nie musisz dawac tych pieczarek ze sloika, zrob ze zwyklymi, a najwyzej kiedyc w przyszlosci kup pieczarki w sloiku.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Akulko ty nie gadaj tylko rób
icon_mrgreen.gif

Boshka - cieszę się że smakowało
icon_smile.gif
- mówisz że ze podsmażonymi pieczarkami dobre? Spróbuję!
daumen.gif
 

eirl

Member
Lip 24, 2007
108
0
0
Zapiekanka siedzi w piecu, czekam niecierpliwie na rezultat
icon_smile.gif
 

katarzynka

Member
Wrz 13, 2004
1,003
0
0
kusiło, kusilo ...az skusilo
icon_wink.gif
pyyychota! tyle tylko powiem, bo... wracam do jedzenia
icon_wink.gif


dzieki za przepis
icon_biggrin.gif