- Maj 5, 2006
- 30,543
- 13
- 38
Przepis pochodzi z gazety - chyba z Claudii ale to było tak dawno że na 100 % nie jestem pewna. Odnalazłam go również w skrzętnie niegdyś kupowanych segregatorach Kolekcji Dobrej Kuchni.
Skład:
500 g makaronu świderki - ugotować
500 g kiełbasy (tu w sumie pełna dowolność, może być też mięso ale nie surowe) - kiełbasę podsmażyć
1 słoiczek marynowanych pieczarek - osączyć i pokroić w plasterki
1 puszka kukurydzy - osączyć z zalewy
natka pietruszki - drobno posiekana
I zalewa:
2 jajka
3/4 szkl. mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
II zalewa:
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu
niepełna szklanka wody
sól, pieprz (uważać żeby nie przesadzić ze wzgl. na rodzaj kiełbasy i ilości przypraw w zalewie I)
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 st.
Ugotowany makaron, podsmażoną kiełbasę, pieczarki w plasterkach, kukurydzę i natkę wkładamy do nasmarowanego tłuszczem (np. ze smażenia kiełbasy) naczynia żaroodpornego lub brytfanki, mieszamy dokładnie, zalewamy zalewą nr I i wkładamy do gorącego piekarnika na 20 min.
Po 20 minutach zalewamy zapiekankę zalewą nr II, posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika na około 10 min - do uzyskania złotego koloru.
Smacznego.

Skład:
500 g makaronu świderki - ugotować
500 g kiełbasy (tu w sumie pełna dowolność, może być też mięso ale nie surowe) - kiełbasę podsmażyć
1 słoiczek marynowanych pieczarek - osączyć i pokroić w plasterki
1 puszka kukurydzy - osączyć z zalewy
natka pietruszki - drobno posiekana
I zalewa:
2 jajka
3/4 szkl. mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
II zalewa:
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu
niepełna szklanka wody
sól, pieprz (uważać żeby nie przesadzić ze wzgl. na rodzaj kiełbasy i ilości przypraw w zalewie I)
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 st.
Ugotowany makaron, podsmażoną kiełbasę, pieczarki w plasterkach, kukurydzę i natkę wkładamy do nasmarowanego tłuszczem (np. ze smażenia kiełbasy) naczynia żaroodpornego lub brytfanki, mieszamy dokładnie, zalewamy zalewą nr I i wkładamy do gorącego piekarnika na 20 min.
Po 20 minutach zalewamy zapiekankę zalewą nr II, posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika na około 10 min - do uzyskania złotego koloru.
Smacznego.



Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: