SHEPHERD'S PIE
składniki:
- 500g ziemniaków
- 50g tartego sera cheddar (u mnie mieszanka z mozarellą)
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w plasterki
- 1 kg mielonej baraniny (u mnie indyka)
- 30 ml rosołu wołowego
- 1 łyżka mąki wymieszana z 1 łyżką masła
- 150g masła
- sól i pieprz
- 100 ml mleka
Cebulę usmażyć na oleju i odstawić. Usmażyć marchewkę z selerem i również odstawić. Wstawić ziemniaki żeby się pogotowały. W tym czasie usmażyć mięso. Gdy zbrązowieje, dodać marchewkę i selera. Podsmażyć razem i wlać rosół. Dodać masło wymieszane z mąką, dokładnie wymieszać.
Ziemniaki odsączyć i wymieszać z masłem, serem i smażoną cebulą. Doprawić solą i pieprzem.
Mięso wyłożyć do dużej żaroodpornej formy. Na mięso wyłożyć puree ziemniaczane. Zobić wzorek widelcem, posmarować z wierzchu roztopionym masłem i piec ok 0,5h w piekarniku rozgrzanym do 220ºC.
źródło: http://www.videojug.com/film/how-to-make-shepherds-pie