- Sty 5, 2006
- 7,979
- 0
- 0
Przygotowanie: 30 minut
Zapiekanie: 30 minut
Pół gotowanej kury, kuczaka, ew. resztki z drobiu
250 g pieczarek
2 cebule
1 cytryna
50 g masła
150 g śmietanki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
350 g makaronu (kolanka, rurki)
50 g tartego sera
Do tej potrawy doskonale nadaja się resztki z drobiu: skrzydełka, grzbiet, szyja i podroby.
Ugotować rosół z dużą ilościa włoszczyzny.
Mięso z kury obrać.
Posiekanę cebule i pieczarki przesmażyć z łyżka masła.
Pieczarki dobrzej jest przed smażeniem pokropić cytryną.
Gdy woda wyparuje, przyprawić solą, pieprzem, gałką. Dodać śmietankę i dusić 5 minut.
Ugotować makaron
Wymieszać makaron, mięso i pieczarki (część makaronu zostawić do przykrycia całości).
Przygotowaną masę włożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, przykryć kluskami, posypać tartym serem na wierzch położyć kilka kawałków masła.
Wstawić do piekarnika na 30-40 minut aby sie lekko zapiekło.
Zapiekanie: 30 minut
Pół gotowanej kury, kuczaka, ew. resztki z drobiu
250 g pieczarek
2 cebule
1 cytryna
50 g masła
150 g śmietanki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
350 g makaronu (kolanka, rurki)
50 g tartego sera
Do tej potrawy doskonale nadaja się resztki z drobiu: skrzydełka, grzbiet, szyja i podroby.
Ugotować rosół z dużą ilościa włoszczyzny.
Mięso z kury obrać.
Posiekanę cebule i pieczarki przesmażyć z łyżka masła.
Pieczarki dobrzej jest przed smażeniem pokropić cytryną.
Gdy woda wyparuje, przyprawić solą, pieprzem, gałką. Dodać śmietankę i dusić 5 minut.
Ugotować makaron
Wymieszać makaron, mięso i pieczarki (część makaronu zostawić do przykrycia całości).
Przygotowaną masę włożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, przykryć kluskami, posypać tartym serem na wierzch położyć kilka kawałków masła.
Wstawić do piekarnika na 30-40 minut aby sie lekko zapiekło.