Zapiekanka z drobiem

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Przygotowanie: 30 minut
Zapiekanie: 30 minut


Pół gotowanej kury, kuczaka, ew. resztki z drobiu
250 g pieczarek
2 cebule
1 cytryna
50 g masła
150 g śmietanki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
350 g makaronu (kolanka, rurki)
50 g tartego sera


Do tej potrawy doskonale nadaja się resztki z drobiu: skrzydełka, grzbiet, szyja i podroby.
Ugotować rosół z dużą ilościa włoszczyzny.
Mięso z kury obrać.
Posiekanę cebule i pieczarki przesmażyć z łyżka masła.
Pieczarki dobrzej jest przed smażeniem pokropić cytryną.
Gdy woda wyparuje, przyprawić solą, pieprzem, gałką. Dodać śmietankę i dusić 5 minut.
Ugotować makaron
Wymieszać makaron, mięso i pieczarki (część makaronu zostawić do przykrycia całości).
Przygotowaną masę włożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, przykryć kluskami, posypać tartym serem na wierzch położyć kilka kawałków masła.
Wstawić do piekarnika na 30-40 minut aby sie lekko zapiekło.
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
A co z tą dużą ilością włoszczyzny z rosołu?
 

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Johasia, przepis nie podaje, co zrobić z jarzynami. Znam Twoja obecna niechęć do sałatki jarzynowej.
Może zjedzcie marchew a selera i pietruszkę daj ptakom.

Johasia, przepis nie podaje, co zrobić z jarzynami. Znam Twoja obecna niechęć do sałatki jarzynowej.
Może zjedzcie marchew a selera i pietruszkę daj ptakom.
 

nadhia

Member
Gru 16, 2006
182
0
16
ugotowane miąsko z kurczaka (małe kawałki) można zapiec na ziemniakach (też ugotowanych) z cebulką, sosem (np. grzybowym albo pieczeniowym z torebki), na to tylko żółty ser i wyjdzie pychotka.