Ziemniaczki zwane tez bajaderkami

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Kiedys bylam w krakowskiej cukierni i wpadly mi w rece pysznosci zwane ziemniaczkami. Oj jak mi to smakowalo. Dzis robie je sama. Ostatnio robilam kilka tortow wiec nazbieralo mi sie resztek biszkoptu. Slyszalam, ze mozna je tez zrobic z resztek innych ciast ale nie wiem jak jest z tymi z kremem.
Co do ''moich'' ziemniaczkow to ja robie tak:
mam do dyspozycji skrawki biszkoptu w ilosci - jak blacha srednica 20 cm

na malym ogniu grzeje w garneczku szklanke mleka. Jak mleko jest cieple to wrzucam 2 lyzki margaryny. Gdy margaryna sie rozpusci to wsypuje 4 czubate lyzki kakao i mieszam. Polowe biszkoptu krusze i wrzucam do miski. Zalewam to mieszanka mleka, kakao i margaryny. Mieszam stopniowo dodajac reszte biszkoptu. Wlewam pol buteleczki aromatu rumowego. Wsypuje migdaly (mozna tez orzechy), Jak ciacho jest za suche to dolewam albo mleka albo odrobine rumu. Nie za duzo bo nie moze byc packa. Ciacho musi byc klejace, ale nie za mokre i nie za suche. Jak juz wymieszamy to formujemy kulki i ukladamy na papierze. Robimy polewe czekoladowa i oblewamy kuleczki. Jak polewa wystagnie mozna obtoczyc w cukrze pudrze. Mozna jesc od razu ale ja polecam by dac sie przegryzc skladnikom. Najlepsze sa po kilku dniach
icon_biggrin.gif

Załączniki

• SN855548a.jpg
    SN855548a.jpg
    61.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
ja je bardzo lubię: nie dość, że są pyszne, to jeszcze szybko się je robi
icon_smile.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
dokladnie! ja nie zdaze nawet obtoczyc w niczym bo mezus sie przyssie, a jak jeszcze przyjaciolka i jej maz sie dowiedza, ze zrobilam to juz mam ponad polowe mniej. Wiec juz tej resztki nie oplaca mi sie dekorowac hehehehe
Mala mi twoje bajaderki wygladaja przepysznie. Zmotywowalas mnie hahaha - jak znowu bede miala biszkopt to sie zabarykaduje w kuchni i bede tak robila zeby nikt sie nie dowiedzial, ha!
icon_mrgreen.gif

a dolewasz tez prawdziwego rumu?
ja zamiast rodzynek daje migdaly - tez super smakuja i chyba sa mniej slodkie
icon_biggrin.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Tak, czasami dolewam.
Ja migdałów nie mogę ( ani orzechów). Jednak i tak rodzynki bardziej tam mi pasują- nie ma obawy, że ktoś niechcący sobie ząb złamie, kiedy nie będzie się spodziewał w miękkim ciastku twardej "niespodzianki"
icon_wink.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
masz alergie na migdaly i orzechy? uuu szkoda..
nie wiem jak orzechy ale migdaly swietnie sie nasaczaja jak sa w bajaderkach i sa mieciutkie jak sie je. Wlasnie w tej miekkosci sa takie no..inne
icon_biggrin.gif
pyszne
ja nie lubie rodzynek bo kiedys kupilam niby takie bez pestek i jadlam pewnie a tu jak mi chruplo cos miedzy zebami to dostalam az dreszczy z samego dzwieku i zabek tez bolal. Od tamtej pory omijam rodzynki i dodaje wtedy kiedy musze. Zrazilam sie
icon_frown.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy