Ziemniaki po bengalsku*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
kebab_rad_y.jpg

Przepis z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia indyjska"

6 dużych ziemniaków
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki posiekanego imbiru
1 przeciśnięty ząbek czosnku
świeża kolendra lub natka pietruszki
kilka kropel soku z cytryny

masło - najlepiej sklarowane, czyli ghee.

Ziemniaki ugotować i pokroić w ćwiartki. Należy uważać jednak, by nie były zbyt miękkie i nie rozpadły się potem przy smażeniu.
Na dużej patelni rozpuścić masło i wsypać przyprawy. Dodać ziemniaki i obsmażać chwilę mieszając, aż będą złote.
Dodać natkę i wymieszać.
 

Załączniki

  • kebab_rad_y.jpg
    kebab_rad_y.jpg
    110.9 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

atina

Member
Lut 27, 2008
961
2
0
Mi przepyszne te Twoje ziemniaczki
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif
Ja tylko zrobiłam taką zmianę, że je upiekłam pokrojone i potem tylko omaściłam przyprawami.

ziemniaki_po_bengalsku2.jpg
 

Załączniki

  • ziemniaki_po_bengalsku2.jpg
    ziemniaki_po_bengalsku2.jpg
    53.8 KB · Wyświetleń: 2