Ziemniaki w soli pieczone*

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Piękne fotki jean :lol:
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,343
1,415
113
Też robiłam wczoraj. Do tego tatziki z jogurtu bałkańskiego. Pycha :!:
Myślę sobie, że te ziemniaki też można chyba lekko podgotować (tak, jak zapiaszczone), żeby krócej trzymać potem w piekarniku. Półtorej godziny w 200* bardzo podnosi koszt potrawy. :lol:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Hazo, no ja własnie zawsze jak piekę tego typu rzeczy, to tylko z innymi obok, albo na innym poziomie... Np z jakims gulaszem czy czyms
 

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
spooro
ale mniej niż mąki
icon_smile.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,343
1,415
113
Ja dałam trochę więcej niż 1/4 (3/4 mąki) i to było zdecydowanie za mało. Następnym razem dam 1 część soli i 2 części mąki. A tak przy okazji. Tu nikt nie napisał, żeby dosypać trochę papryki słodkiej. Tak było w Galerii Potraw, gdzie najpierw przeczytałam ten przepis i dodałam.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
o, ciekawy przepis z papryką. Ja wole cayenne i nastepnym razem dam! o!

I ja dalam duzo soli, mysle ze co najmneij 1/3 tego co maki... co najmniej :oops:
 

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
Ja dałam trochę więcej niż 1/4 (3/4 mąki) i to było zdecydowanie za mało. Następnym razem dam 1 część soli i 2 części mąki. A tak przy okazji. Tu nikt nie napisał, żeby dosypać trochę papryki słodkiej. Tak było w Galerii Potraw, gdzie najpierw przeczytałam ten przepis i dodałam.
to prawda
zazwyczaj robię bez dodatków (przepis na Cinie jest od dośc dawna)
a tym razem zrobiłam z papryką
 

keenja

Member
Cze 14, 2006
26
0
1
Ja dzieki roznym dziwnym zbiegom okolicznosci dalam prawie tyle maki co soli - i bylo tej soli baaaaaaardzo za duzo. Ale przepis jest swietny, na ziemniakach powstaje taka chrupiaca skorka, ktorej nie mozna sie oprzec, pod warunkiem zachowania odpowiednich proporcji miedzy maka i sola...
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
, a ja wlasnei w nowej ,,Kuchni" ku mojemu zaskoczeniu je znalazlam
Ale to pewnei z Galerii Potraw wyciągneli a nie z cina
 

annar

Active member
Wrz 13, 2004
199
31
28
Zrobiłam dzisiaj ,ładnie obtoczyłam w mące ,soli i cajenne ,wsadziłam do piekarnika ,poszłam do pokoju ,a tu prawie w połowie casu pieczenia pafff ,paff
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
dwie sztuki sksplodowały
rofl.gif
rofl.gif

Wyjełam je i ponakłuwałam.
Upiekły się i PYSZNE były!!!
Zjedliśmy z serkiem hallomi Liski i surówką.
MNIAM!!
Takie proste ,a jakie pyszne!!
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ja też nie i jakoś go nei widzę na tym zdjęciu...Marghe, ja Cię na gg ścigam, gdzie jestes!
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Przepraszam, bo zgłupiałam
icon_eek.gif
- czy te ziemniaki potem się obiera, czy je wraz ze skórką?
gruebel_2.gif