Ziemniaki w stylu greckim
Bardzo pyszna wariacja na temat ziemniakow po grecku - tu oprocz cytryny, z feta i oliwkami...
2 lyzki oliwy z oliwek
4 srednie (okolo kilograma) ziemniaki, obrane i pokrojone wzdluz na 8 "lodeczek"
4 duze zabki czosnku, drobniutko posiekane
2 lyzki swiezego oregano lub 2 lyzeczki suchego
1 lyzeczka otartej skorki z cytryny
2-3 lyzki soku z cytryny
1 lyzka oliwy z oliwek
1 lyzeczka soli
1/2 lyzeczki swiezo zmielonego pieprzu
2 lyzki posiekanej natki pietruszki
1/3 szklanki (5-6 lyzek) pokruszonej fety
6-8 oliwek kalamata, pokrojonych na plasterki
Oliwe rozgrzac na duzej, teflonowej patelni. Ulozyc ziemniaki w jednej warstwie i saute na srednim ogniu okolo 6 minut, az beda zloto-rumiane. Przewrocic na druga strone i zrumienic, okolo 5 minut. Zmniejszyc ogien, szczelnie przykryc i dusic az zmiekna, okolo 5 minut.
W miedzyczasie, wymieszac pozostale skladniki (oprocz pietruszki, fety i oliwek) w malej misce. Dodac te mieszanke do miekkich ziemniakow i lekko wstrzasnac patelnia, aby ja rownomiernie rozprowadzic. Mozna tez wymieszac lyzka, ale bardzo delikatnie. Jeszcze chwilke saute ziemniaczki z marynata, okolo 2-3 minut, dodac fete, oliwki i pietruszke - wymieszac i podawac.
Bardzo pyszna wariacja na temat ziemniakow po grecku - tu oprocz cytryny, z feta i oliwkami...
2 lyzki oliwy z oliwek
4 srednie (okolo kilograma) ziemniaki, obrane i pokrojone wzdluz na 8 "lodeczek"
4 duze zabki czosnku, drobniutko posiekane
2 lyzki swiezego oregano lub 2 lyzeczki suchego
1 lyzeczka otartej skorki z cytryny
2-3 lyzki soku z cytryny
1 lyzka oliwy z oliwek
1 lyzeczka soli
1/2 lyzeczki swiezo zmielonego pieprzu
2 lyzki posiekanej natki pietruszki
1/3 szklanki (5-6 lyzek) pokruszonej fety
6-8 oliwek kalamata, pokrojonych na plasterki
Oliwe rozgrzac na duzej, teflonowej patelni. Ulozyc ziemniaki w jednej warstwie i saute na srednim ogniu okolo 6 minut, az beda zloto-rumiane. Przewrocic na druga strone i zrumienic, okolo 5 minut. Zmniejszyc ogien, szczelnie przykryc i dusic az zmiekna, okolo 5 minut.
W miedzyczasie, wymieszac pozostale skladniki (oprocz pietruszki, fety i oliwek) w malej misce. Dodac te mieszanke do miekkich ziemniakow i lekko wstrzasnac patelnia, aby ja rownomiernie rozprowadzic. Mozna tez wymieszac lyzka, ale bardzo delikatnie. Jeszcze chwilke saute ziemniaczki z marynata, okolo 2-3 minut, dodac fete, oliwki i pietruszke - wymieszac i podawac.
