Zimna drożdżówka :-))

nelly26

Member
Paź 25, 2005
79
0
0
alez z was kusicielki....zaraz mykam do sklepu i robie drozdzowke.u mnie bedzie z jablkiem i malinami..oby wyszla :cheers:
 

nelly26

Member
Paź 25, 2005
79
0
0
nio i zrobiłam..z brzoskwiniami,malinami i bananem:)ciasto super ale cholera jasna spód mi sie za bardzo przypiekł :evil: ech ten moj gazowy piecyk...no ale i tak wcianam bo pyszne :cheers:
 

nelly26

Member
Paź 25, 2005
79
0
0
ja układam owoce na wierzchu i posypuje kruszonką..a pieke na zwykłej blasze z piekarnika:)właśnie wcinam ciasto na śniadanko:)
 

nelly26

Member
Paź 25, 2005
79
0
0
to jeszcze raz ja:)dałam przepis koleżance i też upiekła...problem w tym że ciasto zrobiło sie jej gumowate moze wiecie co jest powodem?
 

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
to jeszcze moja, do kompletu
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Upiekłam pycha....tylko (jak dla mnie) mało słodka.
Polana pachnącym cytrynowym lub alkoholowym lukrem będzie pysznie słodka, na lukier można jeszcze sypnąć wymoczoną w alkoholu skórkę pomarańczową :lol:
 

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
dscn142000012000133vc.jpg
dscn143400012000148ic.jpg
gallery2371054500x5008xf.jpg


dscn1440000123nx.jpg


fajne jest
icon_smile.gif
zachwyca mnie faktura ciasta, ale ze mnie to już taki zbok :roll: :twisted:
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Ajajaj, jakie piękne :shock: aż by się zjadło kawał drożdżówki
icon_smile.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Aniu, Carmel piękne!!
icon_razz.gif
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
Dziś wieczorem zrobię ją z połowy porcji, a upiekę jutro rano - po śniadaniu wyjeżdżamy i chciałbym ją zabrać, a nie zamierzam wstawać o 4...
icon_smile.gif
zaryzykuję - ktoś wreszcie musi
W poniedziałek relacja...
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
Zrobiłam, jak pisałam powyżej, efekt: surowe ciasto było TROCHĘ twardawe, ale upiekło się smacznie, czyt. znikło jako pierwsze na "stole biesiadnym"
icon_smile.gif

Pamiętam jednak smak tego ciasta, gdy je piekłam za pierwszym razem - wtedy było lepsze...

Wnioski końcowe dla mnie: trzymać się będę 3 godzin lodówkowania
icon_smile.gif


P.S. Czytałam kiedyś o cieście drożdżowym, które samo się robi przez noc - muszę je odszukać i przetestować.
 

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
zrobilam wlasnie ta drozdzowke, wcale nie urosla w lodowce i myslalam ze juz nic z niej nie bedzie, szkoda mi bylo nawet owoce ukladac bo bylam pewna ze jest juz stracona.... a tymczasem tak fajnie urosla w piekarniku ze woooooow nastepnym razem nie przeraze sie ze nie rosnie w lodowce tylko machne na nia owoce i juz w smaku jest przepyszna i to jest chyba pierwsze drozdzowe ciasto ktore mi sie udalo po niedzieli robie znowu
 

-magda-

Member
Mar 24, 2006
328
0
0
Mam pytanie: Czy przepis jest podany na drożdże w proszku, czy na świeże ? Chyba w proszku ale wolę się upewnić. Czyli jeśli będę piekła ze świeżych to mam użyć 250 g? :roll:
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,196
2,748
113
Mam pytanie: Czy przepis jest podany na drożdże w proszku, czy na świeże ? Chyba w proszku ale wolę się upewnić. Czyli jeśli będę piekła ze świeżych to mam użyć 250 g? :roll:
W przepisie jest podane 7 dkg drożdży - to napewno drożdże świeże, suszone dodaje się w gramach. Torebka drożdży instant to 7 gramów.
Jakbyś dodała 250g drożdży świeżych to to ciasto wyszłoby Ci z kuchni. :lol:
 

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
zrobiłam wczoraj już połowy niii ma
icon_wink.gif


dscn28440001qo5.jpg
dscn28510001wx8.jpg
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Aniu, ale ogromny potwór Ci wyszedł
Piękna jest, taka puchata
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy