Zimowa pyszna salatka buraczana

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Bardzo polecam! Jak dla nas to jedna z najlepszych zimowych salatek. Jezeli ktos lubi i buraki i granaty warto wyprobowac. Przepis z tego bloga: http://www.feastingathome.com/2012/12/moro...amic-glaze.html

beetroot2.JPG

Podaje przepis oryginalny, na samym dole moje zmiany.

SKLADNIKI:
1,4kg burakow (obrac, pokroic na kawalki)
3/4 lyzeczki soli
pieprz
2 lyzki oliwy z oliwek
1 lyzka octu balsamicznego
1/2 lyzeczki ziaren kuminu/kminu rzymskiego
1/2 lyzeczki ziaren kopru

120ml octu balsamicznego
1 lyzeczka syropu klonowego

120ml ziaren granatu
60ml posiekanych pistacji
1 lyzka startej skorki z pomaranczy


1. Rozgrzac piekarnik. Buraki, sol, pieprz, kumin, ziarna kopru, lyzke octu balsamicznego i oliwe wymieszac, wrzucic do zaroodpornego naczynia i piec az buraki beda miekkie ale jedrne.
2. Pozostaly ocet balsamiczny zredukowac na wolnym ogniu razem z syropem klonowym az zostanie okolo 3 lyzek plynu
3. Buraki lekko przestudzic. Gdy sa letnie wymieszac ze zredukowanym sosem, granatami, pistacjami i skorka z pomaranczy.

Robilam na oko, wiec nie komentuje proporcji podanych przez autorke. Octu balsamicznego nie chcialo mi sie redukowac, dodalam go nieco wiecej podczas pieczenia burakow. Dodatkowo dodalam drobno posiekana miete, ktora cudownie komponuje sie z burakami.

Zdjecie wieczorem
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • beetroot2.JPG
    beetroot2.JPG
    193.1 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
28,005
2,348
113
O, wszystko co lubię. Na pewno zrobię! Ile mniej więcej czasu piekłaś buraki?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Yrso, nie pamietam dokladnie. Pieklam w 200 okolo pol godziny, ale wszystko zalezy od wielkosci na jaka pokroisz buraki. Autorka pisala o 45 min.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
28,005
2,348
113
Kiedyś i po 45 minutach miałam strasznie twarde. Może wtedy w 180 piekłam? Nic to. Będę dziubać.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
28,005
2,348
113
Wydawało mi się, że skądś znam to zdjęcie z bloga. No i faktycznie znam, mam je na Pintereście, oczywiście od Ciebie skopiowane
rofl.gif
 

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Na pinterescie mam mase skarbow
icon_mrgreen.gif
Pinterest mial mi ulatwiac robienie listy zakupow, ale teraz tak duzo mam pinow na tablicach, ze latwo nie jest :D Powinnam je przesortowac i jakos pozaznaczac juz te wyprobowane
icon_smile.gif
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
28,005
2,348
113
Robiłam przedwczoraj. Buraki po upieczeniu zrobiły się tak słodkie, że miałam wrażenie, że jem cukierki
rofl.gif
. Też nie redukowałam octu balsamicznego, zamiast niego dodałam na koniec kapkę syropu z granatów. Niestety nie udało mi się kupić mięty, a danie aż o nią wołało. Bardzo udane połączenie smaków.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Zrobiona, zjedzona, pyszna.
Nie dodałam syropu klonowego.. bo nie miałam. Ale dosmaczyłam ocet zwykły balsamiczny octem balsamicznym jeżynowym i granatowym (ten drugi b. słodki).
Octu nie odparowywałam

Kiiri, wrzucam na swojego bloga, z odnośnikami do Ciebie
icon_smile.gif

Gdybyś miała coś przeciwko daj znac, to wykasuję
 

Załączniki

  • sa_atka_z_buraków_z_granatem__7_.JPG
    sa_atka_z_buraków_z_granatem__7_.JPG
    87.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy