- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0
Bardzo polecam! Jak dla nas to jedna z najlepszych zimowych salatek. Jezeli ktos lubi i buraki i granaty warto wyprobowac. Przepis z tego bloga: http://www.feastingathome.com/2012/12/moro...amic-glaze.html
Podaje przepis oryginalny, na samym dole moje zmiany.
SKLADNIKI:
1,4kg burakow (obrac, pokroic na kawalki)
3/4 lyzeczki soli
pieprz
2 lyzki oliwy z oliwek
1 lyzka octu balsamicznego
1/2 lyzeczki ziaren kuminu/kminu rzymskiego
1/2 lyzeczki ziaren kopru
120ml octu balsamicznego
1 lyzeczka syropu klonowego
120ml ziaren granatu
60ml posiekanych pistacji
1 lyzka startej skorki z pomaranczy
1. Rozgrzac piekarnik. Buraki, sol, pieprz, kumin, ziarna kopru, lyzke octu balsamicznego i oliwe wymieszac, wrzucic do zaroodpornego naczynia i piec az buraki beda miekkie ale jedrne.
2. Pozostaly ocet balsamiczny zredukowac na wolnym ogniu razem z syropem klonowym az zostanie okolo 3 lyzek plynu
3. Buraki lekko przestudzic. Gdy sa letnie wymieszac ze zredukowanym sosem, granatami, pistacjami i skorka z pomaranczy.
Robilam na oko, wiec nie komentuje proporcji podanych przez autorke. Octu balsamicznego nie chcialo mi sie redukowac, dodalam go nieco wiecej podczas pieczenia burakow. Dodatkowo dodalam drobno posiekana miete, ktora cudownie komponuje sie z burakami.
Zdjecie wieczorem

Podaje przepis oryginalny, na samym dole moje zmiany.
SKLADNIKI:
1,4kg burakow (obrac, pokroic na kawalki)
3/4 lyzeczki soli
pieprz
2 lyzki oliwy z oliwek
1 lyzka octu balsamicznego
1/2 lyzeczki ziaren kuminu/kminu rzymskiego
1/2 lyzeczki ziaren kopru
120ml octu balsamicznego
1 lyzeczka syropu klonowego
120ml ziaren granatu
60ml posiekanych pistacji
1 lyzka startej skorki z pomaranczy
1. Rozgrzac piekarnik. Buraki, sol, pieprz, kumin, ziarna kopru, lyzke octu balsamicznego i oliwe wymieszac, wrzucic do zaroodpornego naczynia i piec az buraki beda miekkie ale jedrne.
2. Pozostaly ocet balsamiczny zredukowac na wolnym ogniu razem z syropem klonowym az zostanie okolo 3 lyzek plynu
3. Buraki lekko przestudzic. Gdy sa letnie wymieszac ze zredukowanym sosem, granatami, pistacjami i skorka z pomaranczy.
Robilam na oko, wiec nie komentuje proporcji podanych przez autorke. Octu balsamicznego nie chcialo mi sie redukowac, dodalam go nieco wiecej podczas pieczenia burakow. Dodatkowo dodalam drobno posiekana miete, ktora cudownie komponuje sie z burakami.
Zdjecie wieczorem

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: