- Mar 26, 2008
- 2,306
- 383
- 83
Zimowe ciasto
Ciasto:
50 dag mąki,
25 dag margaryny,
4 żółtka,
2 całe jajka,
5 łyżek kwaśnej śmietany,
pół szklanki cukru,
6 dag drożdży
Cukier i drożdże rozpuścić w śmietanie. Mąkę rozetrzeć z margaryną i dodać całe jajka oraz żółtka. Następnie dodać drożdże ze śmietaną, zagnieść ciasto i podzielić na cztery części.
Masa orzechowa:
4 białka,
1 szklanka cukru,
opakowanie cukru waniliowego,
3 łyżki bułki tartej,
szklanka zmielonych orzechów włoskich,
pół szklanki mleka
Mleko zagotować, gorącym zalać orzechy i odstawić do wystygnięcia. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, a następnie dodać wystudzone orzechy i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać.
Masa makowa:
2 szklanki maku,
szklanka cukru (część cukru można zastąpić miodem)
1 lub 2 jajka,
3 łyżki bułki tartej,
kilka kropli aromatu migdałowego
Mak sparzyć i razem z cukrem przepuścić przez maszynkę. Dodać jajka, bułkę tartą i aromat. dokładnie wymieszać.
Dodatkowo:
drylowane wiśnie lub dżem wiśniowy oraz cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji.
Składanie ciasta:
Ciasto drożdżowe, masa makowa, ciasto drożdżowe, masa orzechowa, ciasto drożdżowe, wiśnie lub dżem wiśniowy, ciasto drożdżowe. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180*C około 1 godz. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Forma 25x40 cm
Ciasto:
50 dag mąki,
25 dag margaryny,
4 żółtka,
2 całe jajka,
5 łyżek kwaśnej śmietany,
pół szklanki cukru,
6 dag drożdży
Cukier i drożdże rozpuścić w śmietanie. Mąkę rozetrzeć z margaryną i dodać całe jajka oraz żółtka. Następnie dodać drożdże ze śmietaną, zagnieść ciasto i podzielić na cztery części.
Masa orzechowa:
4 białka,
1 szklanka cukru,
opakowanie cukru waniliowego,
3 łyżki bułki tartej,
szklanka zmielonych orzechów włoskich,
pół szklanki mleka
Mleko zagotować, gorącym zalać orzechy i odstawić do wystygnięcia. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, a następnie dodać wystudzone orzechy i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać.
Masa makowa:
2 szklanki maku,
szklanka cukru (część cukru można zastąpić miodem)
1 lub 2 jajka,
3 łyżki bułki tartej,
kilka kropli aromatu migdałowego
Mak sparzyć i razem z cukrem przepuścić przez maszynkę. Dodać jajka, bułkę tartą i aromat. dokładnie wymieszać.
Dodatkowo:
drylowane wiśnie lub dżem wiśniowy oraz cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji.
Składanie ciasta:
Ciasto drożdżowe, masa makowa, ciasto drożdżowe, masa orzechowa, ciasto drożdżowe, wiśnie lub dżem wiśniowy, ciasto drożdżowe. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180*C około 1 godz. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Forma 25x40 cm
Ostatnią edycję dokonał moderator: