Złote uszka

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
A jak dlugo te ciasteczka sa zjadliwe ? Trzeba od razu w ten sam dzien jesc ?? Wytrzymaja kilka dni ??

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Jasne. O ile Ty wytrzymasz, by ich nie zjeść
icon_smile.gif

Z jednego ciasta francuskiego nie wychodzi ich tak znowu dużo - rozsądna porcja.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Nie próbowałam trzymać ich zbyt długo, tym bardziej, że nie byłam sama do podjadania, ale na pewno nie musisz ich zjadać w ciągu dnia. Mnie z jednej porcji wyszło 12 podwójnych ciasteczek uszek, więc nie miałam okazji przekonać się o ich wielodniowej trwałości. W każdym razie warto spróbować.

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Mała_Mi @ 16 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=763495Jasne. O ile Ty wytrzymasz, by ich nie zjeść
icon_smile.gif

Z jednego ciasta francuskiego nie wychodzi ich tak znowu dużo - rozsądna porcja.
no wlasnie sama nie chcialabym ich wtrynic ... chcialabym schudnac ale tu za duzo pysznosci jest ... a maz za francuskim nie przepada wiec potrwa zanim to zje

hmm ... moge zrobic z polowy porcji
Mi a twoje sa z maslem czy bez ??

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Moje sa oczywiście "z"
icon_mrgreen.gif

Powiem tak: osoba, która za francuskim nie przepada, może być tymi ciastkami przyjemnie zaskoczona.
To, że są dość ciasno zwinięte sprawia, że samo ciasto inaczej się zachowuje. Nie puchnie tak, jak normalnie, tylko łagodnie listkuje. Ale całość jest tez bardziej zwarta, bo masło w połączeniu z zapiekającym się cukrem ( nie żałuj cukru, jest tu bardzo-bardzo na miejscu - nadaje charakterystyczny smak, lekko się karmelizuje ) spaja jakby strukturę ciasta.

Jak mówię, robiłam z 1 rolki francuskiego. Wyszło jakieś 16 ciasteczek chyba. Porcja akurat. Drugiego dnia były równie pyszne, a trzeciego ostanie 2 też zjedliśmy z przyjemnością
icon_smile.gif
(dziś!)

Rozkładaj je na blasze w odstępach, bo przyrastają ok. 3 - krotnie.

Z połowy niby możesz, ale po co? Co potem zrobisz z połówką ciasta? Zresztą, połowa tylko Was rozdrażni.
icon_wink.gif
Myślę, że jak zrobisz z całej, nie będziesz żałowała ( tylko ten cukier konieczny)

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Mi akurat zostala mi polowa bo mialam kiedys na obiad z mieskiem i w zamrazalniku mi zalega ta reszta ;)
Zrobie z brazowym cukrem, robie jutro zobaczymy jak mi wyjda. Dzieki Mi za odpowiedz jak zawsze moge na Ciebie liczyc ;)

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Zrobilam ... pieklam o 2 w nocy bo nie umialam zasnac.

Mala-Mi tak sobie wzielam ten cukier do serca ze przedobrzylam i za duzo nasypalam
dump.gif
Ale i tak byly pyszne ... na dodatek musze sie przyznac ze juz ich nie ma bo wszystkie sama zjadlam
icon_smile.gif
Na pewno bedzie powtorka
icon_smile.gif
w koncu dam polowicy sprobowac
Zdjec nie robilam bo bylo ciemno i jakies koslawe mi powychodzily, nie takie ladne jak na zdjeciach powyzej
icon_mrgreen.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
icon_redface.gif

Ha! Bardzo się cieszę, że Ci zasmakowały, bardzo
icon_smile.gif

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Tak mi zasmakowaly ze juz cala partia siedzi w piecu ... specjalnie polecialam do sklepu po ciasto francuskie
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy