- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Oto jedna z moich zdobyczy
z tegorocznych wspaniałych wakacji: pikantna zupa cebulowa z Holandii.
1/4 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
2 na prawdę duże cebule
1 marchewka
kawałek pietruszki
1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu (lub więcej, do smaku)
sól do smaku
Cebule obrać i pokroić w piórka, zeszklić w dużym garnku na 1 łyżce oleju. Dodać mielone mięso, podsmażyć razem mieszając, by rozdrobnić mięso.
Zalać 1,5 litra wrzącej wody. Dodać utartą na drobnej tarce marchewkę i pietruszkę. Dodać paprykę. Doprawić solą i pieprzem - zupa powinna być mocno pikantna. Gotować ok 20 minut, aż cebula będzie całkiem miękka.
Można podać z grzankami lub świeżą bagietką.


1/4 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
2 na prawdę duże cebule
1 marchewka
kawałek pietruszki
1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu (lub więcej, do smaku)
sól do smaku
Cebule obrać i pokroić w piórka, zeszklić w dużym garnku na 1 łyżce oleju. Dodać mielone mięso, podsmażyć razem mieszając, by rozdrobnić mięso.
Zalać 1,5 litra wrzącej wody. Dodać utartą na drobnej tarce marchewkę i pietruszkę. Dodać paprykę. Doprawić solą i pieprzem - zupa powinna być mocno pikantna. Gotować ok 20 minut, aż cebula będzie całkiem miękka.
Można podać z grzankami lub świeżą bagietką.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: