Zupa cebulowa z Holandii

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Oto jedna z moich zdobyczy
icon_smile.gif
z tegorocznych wspaniałych wakacji: pikantna zupa cebulowa z Holandii.

cebulowa.JPG

1/4 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
2 na prawdę duże cebule
1 marchewka
kawałek pietruszki
1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu (lub więcej, do smaku)
sól do smaku


Cebule obrać i pokroić w piórka, zeszklić w dużym garnku na 1 łyżce oleju. Dodać mielone mięso, podsmażyć razem mieszając, by rozdrobnić mięso.

Zalać 1,5 litra wrzącej wody. Dodać utartą na drobnej tarce marchewkę i pietruszkę. Dodać paprykę. Doprawić solą i pieprzem - zupa powinna być mocno pikantna. Gotować ok 20 minut, aż cebula będzie całkiem miękka.

Można podać z grzankami lub świeżą bagietką.
 

Załączniki

  • cebulowa.JPG
    cebulowa.JPG
    94.6 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Czemu nie?
icon_smile.gif
mozna i mniej pikantnie, ledwo trochę pieprzu, jak Ci pasuje, ważne, by Ci smakowało
icon_smile.gif
 

Anka

Member
Mar 28, 2005
18,994
0
0
Pokryc pierzynka z tartego sera. Mniam.
Ja daje grzanke i posypuje tartym serem.
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
fanka cebuli sie zglasza!! wyglada super!!! a co to czerwonego w niej plywa? wyglada jak pomidor....
gruebel_2.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Czerwonego? Eee nieee, to zrumienione grzanki
icon_mrgreen.gif


Odpowiedzi udzieliła fanka cebuli
icon_mrgreen.gif
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Tia... ja tez ja zrobie.

Nigdy nie robilam cebulowej, bo albo z serem, albo (w przepisie jednej z moich ulubionych aktorek) szklanka smietany, a u mnie bezmlecznie.
Maz nie wiem czy sie ucieszy. Lubi cebule, ale byl kucharzem.
W menu byly zawsze 2 zupy: zupa dnia i cebulowa
icon_mrgreen.gif

Cebulowej mozna bylo jesc do bolu.
Nigdy nie widzialam zeby jadl cebulowa.
icon_lol.gif

 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Zrobiłam i to z całej porcji, bo nie chcieli mi w mięsnym zemleć 12 - 13 dkg mięsa. Mam garnek wspaniałej, pachnącej, pikantnej zupy, takiej jak lubię. Trzymałam się ściśle przepisu, bo chciałam poznać ten autentyczny smak. Zjadłam na obiad z bagietką. Jutro będzie powtórka. Dziękuję za przepis i polecam wszystkim niezdecydowanym.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Seniorko, Twoje zadowolenie z zupy sprawiło mi ogromną radość. To wspaniale, że Ci zasmakowała
freu.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
I ja ją wczoraj zrobiłam - pyszna rozgrzewająca zupka, na nadciągające chłody jak znalazł - polecam!
icon_biggrin.gif
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
zupa_cebulowa_hol.jpg Ja też się skusiłam i nie żałuję,pyszna zupa.
Nie przeczytałam dobrze przepisu i starłam marchew na dużych oczkach,to jedyne odstępstwo .
 

Załączniki

  • zupa_cebulowa_hol.jpg
    zupa_cebulowa_hol.jpg
    22.6 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
No, no.... po wyjęciu marchewki będę miała MMowy obiadek.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
freu.gif


Cinko - ogromnie się cieszę, że wypróbowałaś przepis i Ci smakowało
icon_smile.gif


Janko - bardzo mi miło, że zrobiłaś zupę i przypadła Ci do gustu. W zasadzie, metoda utarcia marchewki nie ma aż tak istotnego znaczenia, Twoja zupa pięknie wygląda
icon_smile.gif


Marg - to super, ze zupa może się przydać MM-ującym
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lemoni

Member
Paź 18, 2008
75
0
0
Mniami, nie pogardziłabym dobrą cebulową zupą!

Uwaga, teraz się skompromituję 
icon_redface.gif
- jak się zachowuje mielone mięso w zupie? Nigdy tak się nie gotowało u mnie w domu, tzn. wszystkie zupy na kurze, którą potem się wyjmuje. Można mięso (np. wołowinę i pierś z kury) pociąć w kosteczkę lub jakoś inaczej wykorzystać, np. formując kuleczki? Czy to właśnie chodzi o to, żeby mielone było? Jestem wrażliwa na pkt tego, co pływa w zupie
icon_rolleyes.gif
.

 Poza tym muszę wypróbować ten przepis, ostatnio chodzi za mną cebulowa, ale właśnie wszędzie są przepisy na zabielaną, a ja nie przepadam;)

 A jakby dodać trochę białego wina? Gryzie się z tym przepisem? Wybaczcie pytania, ja to na kuchni się nie znam 
icon_redface.gif
(jeszcze:D).

 

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
Zupke cebulową gotowałam tylko raz w zyciu i jest to jedno z tych dań które nie wchodzą do stałego menu mimo iż bardzo nam smakowała. Pewnie kiedyś się jeszcze skusze , ale musi minąć trochę czasu....
icon_mrgreen.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Lemoni - jak się mięso zachowuje? hmmm... no, tak sobie pływa
icon_smile.gif
robią się z niego małe drobinki. Uważam, że właśnie smak mięsa dużo tej zupie dodaje. Jeśli BARDZO nie lubisz mięsa - mnie ono tu nie przeszkadza - możesz dać w kostkach i je potem wyjąć.
Co do białego wina - jak uważasz. Ja nie mam pojęcia, bo nie lubię wina w żadnej zupie.

Iluana - trochę nie bardzo rozumiem - raz gotowałaś kiedyś cebulową, smakowała wam, a mimo to nie chcesz jej powtarzać? To znaczy, że jednak nie do końca smakowała?
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Hmmm... ja nic takiego nie zaobserwowałam
icon_mrgreen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy