- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
30-50 dag wędzonego, chudego boczku
1 cebula
czerwona papryka
czosnek granulowany lub świeży (ilość wg uznania)
puszka groszku konserwowego
kilka ziemniaków
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie
olej do smażenia
sól, pieprz, ew. kostka bulionowa
Cebulę, paprykę i wędzony boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka z wodą i ewentualnie z dodatkiem kostki bulionowej. Gotować ok. 20-30 minut. Dołożyć ziemniaki pokrojone w kostkę oraz czosnek i zioła. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie dołożyć groszek, jeszcze trochę pogotować, dokładając koncentrat pomidorowy, doprawić ew, solą i pieprzem. Kiedy wszystko jest odpowiednio miękkie i całość nabierze smaku-zupa jest gotowa( powinna być dość gęsta od ilości składników). Można doprawić sokiem z cytryny, można podać z gęstą kwaśną śmietaną.
1 cebula
czerwona papryka
czosnek granulowany lub świeży (ilość wg uznania)
puszka groszku konserwowego
kilka ziemniaków
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie
olej do smażenia
sól, pieprz, ew. kostka bulionowa
Cebulę, paprykę i wędzony boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka z wodą i ewentualnie z dodatkiem kostki bulionowej. Gotować ok. 20-30 minut. Dołożyć ziemniaki pokrojone w kostkę oraz czosnek i zioła. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie dołożyć groszek, jeszcze trochę pogotować, dokładając koncentrat pomidorowy, doprawić ew, solą i pieprzem. Kiedy wszystko jest odpowiednio miękkie i całość nabierze smaku-zupa jest gotowa( powinna być dość gęsta od ilości składników). Można doprawić sokiem z cytryny, można podać z gęstą kwaśną śmietaną.
