Zupa cytrynowa

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
1 - 1,5 litra bulionu / wywaru
3 cytryny (skórka z 2 i sok z 3)
szklanka ryżu - ugotowanego na sypko
100 ml śmietany (do zup i sosów) lub jogurtu
parę plasterków wędliny (szynka lub jakas wedlina drobiowa)
sól
pieprz
natka
Ugotowac rosół.
Wedlinę pokroić w cienkie paseczki.
Zetrzeć skórke z 2 cytryn (uwaga na albedo) , wrzucić do rosołu, ze wszystkich cytryn wycisnąc sok, wlać do rosołu. Zabielić śmietaną (uwaga, lubi się skisić ). Doprawić do smaku. Podawać z ryżem, paseczkami wędliny. Posypać natką.

Miranda

Member
Lut 17, 2005
1,593
0
0
Robiłam podobną, tyle, że bez wędliny, i dzięki śmietanie nie jest kwaśna, tylko ma właśnie cytrynowy posmak. Świetna na czas szalejącej grypy.

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Nie wykrzywia paszczy
icon_smile.gif

Tak jak pisze Miranda, smietana lub jogurt łagodzą kwaskowatosc cytryny.. choc , szczerze mówiąc.. dla mnie im kwaśniejsza tym lepsza :mrgreen: ale ja jestem skrzywiona :wink:

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Pamiętam z dzieciństwa, że przepadałam za cytrynową zupą, tylko nie kojarzę, czy była w niej skórka cytrynowa. Raczej sam sok mi się kojarzy. Ale mogę się mylić. ;)

Czy do zabielenia może być śmietana kremówka?

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Tak się zastanawiam, czy pomaga wtedy zahartowanie śmietany/jogurtu poprzez wymieszanie z kilkoma łyżkami zupy...?

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Zrobiłam. Zabieliłam śmietaną UHaT-ą 18%, na wszelki wypadek hartując w kubeczku. Ale smaaaacznaaaa.... mniam!
Dzięki za przepis.
icon_smile.gif

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Eeee... i bez natki? Ryżu też nie widać... Eeee, do bani takie zdjęcie. Tylko cytrynka wygląda apetycznie...
icon_razz.gif
8)

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
piękna!

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
co prawda przepis dodany bardzo dawno ale może ktoś mi odpowie...
czy skórka z cytryny to konieczność? sam sok nie wystarczy? wiem, że na pewno doda aromatu, ale nie dość, że cytryny obecnie mają strasznie chemiczne te skórki (przesiąknięte czymś śmierdzącym i niedobrym) to osobiście nie przepadam za aromatami skórek cytrusów... ale jeżeli to dodaje jakiegoś znacznego aromatu to na pewno wykonam zgodnie z przepisem, wolę się upewnić ;)

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Nie chcę, żeby to wyglądało na wtrącanie się, bo nie jestem autorką przepisu. Robię tę zupę bardzo podobnie, tylko do wywaru (rosołu) dodaję sok z cytyny i póżniej obrane ze skórek plasterki cytryn bez pestek. Nie daję wędliny, tylko ryż, a po dodaniu śmietany smak wyrównuję odrobiną cukru. Moja zupa ma raczej winny niż kwaśny smak. Ale to kwestia upodobań smakowych. W skrócie - skórkę zastępuję obranymi plasterkami cytryn.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy