- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
1 - 1,5 litra bulionu / wywaru
3 cytryny (skórka z 2 i sok z 3)
szklanka ryżu - ugotowanego na sypko
100 ml śmietany (do zup i sosów) lub jogurtu
parę plasterków wędliny (szynka lub jakas wedlina drobiowa)
sól
pieprz
natka
Ugotowac rosół.
Wedlinę pokroić w cienkie paseczki.
Zetrzeć skórke z 2 cytryn (uwaga na albedo) , wrzucić do rosołu, ze wszystkich cytryn wycisnąc sok, wlać do rosołu. Zabielić śmietaną (uwaga, lubi się skisić ). Doprawić do smaku. Podawać z ryżem, paseczkami wędliny. Posypać natką.
3 cytryny (skórka z 2 i sok z 3)
szklanka ryżu - ugotowanego na sypko
100 ml śmietany (do zup i sosów) lub jogurtu
parę plasterków wędliny (szynka lub jakas wedlina drobiowa)
sól
pieprz
natka
Ugotowac rosół.
Wedlinę pokroić w cienkie paseczki.
Zetrzeć skórke z 2 cytryn (uwaga na albedo) , wrzucić do rosołu, ze wszystkich cytryn wycisnąc sok, wlać do rosołu. Zabielić śmietaną (uwaga, lubi się skisić ). Doprawić do smaku. Podawać z ryżem, paseczkami wędliny. Posypać natką.